Znači odmah u startu disclaimer, da neko ne bi do?ao do zaključka da je ovaj Dushan smart ass koji ne?to pametuje. Ovo je moje iskustvo a ne suva istina, ne poku?avajte naravno ovo sami kod kuće we're trained professionals
Quote:
Naravno da su "ukusi" razliciti al mi nikako nije jasno kako to da ti GR nema dovoljno punoce zvuka? Mada je oo bas prica bez kraja. Ja sam svirao na line6 procesorima (pod, podXT, cak i Live) i uopste se nerazlikuje po "osecaju" u svirci od GR-a ili Amplituba a cak mi je i losiji (isuvise mi zvuci sinteticko). A nigde nisam uspeo da dobijem onako pun ton kao na mind storm obradi (ne hvalim se )
|
Svakom je jasno kad se pomene rezolucija slike, recimo ista fotografija koja je urađena u 640x400 na lo?ijem digitalnom fotoaparatu i 2000x1000 na vrhunskom fotoaparatu, na primer. Logično, na tvom kućnom monitoru ta fotografija izgleda faktički jednako, i ti bi mo?da rekao da je bacanje para dati velike pare za taj skuplji fotoaparat, i da nema razlike u rezoluciji. Ali ako treba ?tampati plakat za pano, tek onda bi video kolika je tragična to razlika u kvalitetu.
Ne znam koji bi ti pribli?niji primer dao. To su sve EMULACIJE stvarnih ozvučenih pojačala. One mogu jako verno zvučati ovako same na suvo, i prevariti te, ili zavarati ako negde stoje malo uvučene u matricu, ali u pesmama koje se baziraju na gitarama, recimo ?eli? jako ozbiljne heavy gitare ili neki poluprljavi dist koji je dominantan, de?ava se sledeća stvar:Krenete da miksate materijal kad ono gitara nigde, jednostavno u sudaru sa ostalim instrumentima i ne daj bo?e ?ivim bubnjem, one jednostavno postaju papirnate, rastresite u matrici.
Istu je stvar gomila ljudi primetila i sa recimo samplovima bubnja sa nekih starijih AKAI biblioteka i novijih 24-bitnih zbirki, a da ne govorimo koliko je opet to tanje od nekog ozbiljno snimljenog ?ivog bubnja.
Jednostavno, u tehničkom smislu, ti simulatori su jo? uvek inferiorni.
?to ne znači da nisu upotrebljivi, eto nedavno sam snimio jednu gitaru za album koji je uslovno jedna od skupljih produkcija ovde, gitaru sam snimio kod kuće, i onda u studiju smo samo upalili guitar rig i izabrali neki clean, ali to je bila gitara koja nije u prvom planu već neko funk če?kanje.
Znam da tebi na uvo mo?da to zvuči slično, ali veruj mi nije isto. U susretu sa ozvučeni marshall-om (duplirali smo gitare), POD je zvučao kao neka buka u pozadini. U susretu sa POD-om, dist gitare sa Amplitube i guitar rig-a su bile jako nervozne, pune nekog neprijatnog presence-a (ili mutne ako poku?a? da ga ukroti?) i nekako brljale miks a da i dalje ne izlaze kako treba, dok je pod ipak kulturnije plivao u matrici. (mada meni na uvo ovako POD fakat zvuči malo ve?tačkije upeglano od Amplitube-a i Guitar Riga, ali po mom iskustvu bolje funkcioni?e u praksi.
Eto, i ovako sam mnogo smorio, dosta je priče
Quote:
Znam da imas dosta iskustva sa live svirkama pa mi je tvoje misljenje vazno, al ti bas ocrni GR cinimi se bez razloga.
|
Nisam ga ocrnio, za mene je sve to alat, kao ?to sam ti i rekao, ja ću se prvi obradovati ako Amplitube 2 bude re?enje svih mojih potreba za snimanje gitara. Uostalom, nemoj biti subjektivan, razmisli i sam? Misli? da je Guitar Rig tako dobar, da ne bi svi redom nosili laptope na snimanja umesto da se maltretiraju sa ozvučavanjem pojačala? Svaki kvalitativni pomak je oduvek bio oberučke prihvaćan od gomile svirača. Evo recimo, primećujem gomilu ljudi koji vuku Line 6 glave sa sobom, jer su vrlo dobre zvučno i pouzdane, ali opet to nije to kad treba snimiti zaista vrhunske gitare.
Uostalom ne veruj meni, mo?da sam i ja subjektivan
Quote:
Cek', samo mi pojasni malo, inace nista od lenje pite..
|
Imamo deal
Quote:
E sad... GUITAR PORT... Dok ovo kucam, upravo se downloaduje...
Video sam njegovu slichicu na kutiji procesora i neznam gotovo nista o njemu... Malko sam povezao stvari na osnovu ovoga sto si ti napisao...
|
Pa ne mo?e? ga downloadovati, to ?to mo?e? skinuti je samo upgrade software-a za njega.
Guitar port je iza?ao kao varijanta "jeftini pod za po kući da se ve?baju klinci" i imao je neki skroman izbor pojačala. On se ne mo?e nosati okolo, jer ga kontroli?e? preko software-a, na kompu su ti sve kontrole. Ima sopstveni ASIO drajver, audio ulaze i izlaze. Ne znam kakvog su kvaliteta konverteri, ali pretpostavljam da nije neki svemir od kvaliteta.
Po?to sam malo pre toga kupio prvi POD, nije me dalje ni interesovalo.
Fora je ?to je u međuvremenu cena pala, a oni su arhitekturu ostavili otvorenom, tako da se mo?e upgrade-ovati software. Po?to su naravno svi njihovi modeli algoritmi koji rade na DSP-ima, Častili su nedavno vlasnike Guitar Port-a sa novom verzijom software-a koji daje isti kvalitet modela kao u ostalim spravama i dodaje jo? neki broj modela. Takođe, mo?e? kupiti za 50 dolara online pro?irenje, koje ti da sve modele i efekte koje ima? u POD XT-u. Ima? i jo? neka bonus pro?irenja sa modelima kojih nema ni u XT-u tako da za nekih 150$ mo?e? nabud?iti guitar port da ima sve ?to se nalazi i u Vetta 2 glavi koja je njihov najjači model. Naravno to je jedan te isti software. Za?to ko?ta malo? Pa ne mo?e? ga nositi tek tako u studiju, ograničen si na kvalitet njegovih konvertera, a i nije ba? zgodan za live.
Quote:
Sad mi nije bas najjasnije sta je GUITAR PORT... Mozes li detaljnije da mi opises? Jasno mi je da mora da ima POD-a na USB kablu da bi radio... Kako on radi? Koristi POD-a kao externi procesor. ili efekte obradjuje softvare?
|
Znači guitar port je kao POD koji radi samo sa komp-om i u startu ima ne?to manje modela nego POD XT. Takođe je i Audio kartica jer ima svoj ASIO driver.
Quote:
P.S. Jesi li imao mozda prilike da chujes POD XT Live, ili POD Pro za bass? Ako je u ravni po kvalitetu sa ovim za gitaru, mozda bih ga kupio za sebe...
|
Pa to ti je sve isto, isti software, tako da ako si čuo POD XT, live je sve to isto ali u varijanti da ima? pedale. ?to se tiče bass pod-a, u studiju gde sam jako dugo snimao neki materijal je stajao POD Pro, i naravno odmah smo se nalo?ili da sve snimamo kroz njega. To je dodu?e bila neka vrlo agresivna i energična svirka, pa verujem da neko mo?e imati mnogo bolje iskustvo sa Bass POD-om, ali mi smo na kraju zavr?ili tako ?to smo skoro sve bas gitare snimili u DI box pa direktno u sto, ili kroz neki matori analogni preamp. Jednostavo, bila je slična priča kao i sa ostalim simulatorima. Super je kad se slu?a samo, ali previ?e nekako u?minka, i bas je manje prisutan u matrici ubije mu punch skroz. Kao ?to rekoh u nekoj mekanoj svirci bi verovatno bio koristan, i u situacijama gde se u studiju snima mnogo stilski različitog materijala. Čuo sam i onaj Behringer-ov bass v-amp, i mada mi se gitarski V-amp ne sviđa, i mislim da koliko je jeftiniji toliko i slabije radi od Line 6 sprava, ovaj bass v-amp je bio sasvim korektan, mislim da ti je mo?da to bolja investicija neko Bass POD pro koji uop?te nije jeftin. Jedino ako ti ba? trebaju balansirani izlazi i tako to.
EDIT:O bo?e, da sam znao da će biti na kraju ovoliki post, ne bih ni post-ovao.

Vi svi ostali slobodno preskočite, mene smara samo kad pogledam a kamoli da čitam