Evo mene!
Preslusao snimku, vidio bend uzivo (svirali nam kao predgrupa)... hm... sta da kazem...
Prvo i osnovno, pusti im vokal kakav je. Boli te briga. Nije tvoj problem sto mali falsa. To ce im drugi komentirati i eventualno spljuvati. Je kakav je...
Ovo pretpostavljam da je tvoj neki pre-mix, jelda? Ja bi to napravio totalno drugacije. Ovo NE SMIJE zvucati kao rock mix samo zato sto je bend odsvirao!
Evo sto bi ja napravio:
Kick - potjeraj ga prvo u Waves Rennaissance Bass tako da mu napumpas pun k* basa oko 80 hz, mozda i nize. Treba ti onaj zaobljeni kick s vrlo malo definicije (onog klika oko 1Khz). Nemoj ga suhog EQat nego doziraj kolicinu "virtualnih" bass frekvencija u odnosu na suhi kick. Treba ti masni okrugli kick. Zatim ga potjeraj jos malo u PSP Vintage Saturator (ili kako se vec zove onaj kompresor njihov) toliko da ga malo stisne. Sad ce pocet gubit bas frekvencije i dobivat na definiciji.
Snare - kompresiraj, malo mozda cak i distorziraj (ali maaalo). Gejtaj da bude kratak i ostavi mu dosta bottoma. Sad zvuci pretanko. Nek bude kratak da daje samo onaj "shljus" a odjek ce mu doci iz overheada.
Hihat - samo ga zatamni. Mozes mu komotno s URS ili ValveTone EQom skini SVE iznad 8kHz! Nek zvuci prljavo i agresivno. Nemoj mu rockerski rezat niske frekve! Ostavi da u hihatu ima niskih tako da dobije jos na prljavstini
Overhead ko overhead... okej je...
I sad svaki element bubnja salji u dvije grupe. Cijeli salji u neku grupu koju malo malo kompresiraj samo da se lagano izravna. A uz to, preko senda, svaki kanal salji u drugu grupu. Tu grupu KRVAVO iskompresiraj. Idi na to da pumpa ko blesav slobodne hihate koji se nadju "na cistini", izmedju kicka i snarea. Da zvuci kick-HAT-snare-HAT-kick-kick-snare-HAT. Kad iskombiniras tu grupu s onom "cistom" to bi moglo dobro zvucati!
Gledaj da zivi bubanj ima skoro isti zvuk kao i onaj drumloop sample koji koriste. Naravno da nece isto zvucati ali bit ce prvoklasni trash zvuk i to ce ovima bit suuuper. Obiljno! Bez za*ebancije!
Bass gitaru isto tako otjeraj u rennaissance bass da dobije hrpu masti dole.
Gitara ko gitara...
Vokal... klasicna prica... kompresor/EQ... nemoj mu peglat falseve - nek nauci pjevat ako hoce pjevat! Malo mu daj sirokih delayeva, onako 2% da dobije na prostornosti. Mozes na nekim dionicama (recimo "skriveni u sjeni") iskopirati vokal na drugi kanal i stavit mu LoFi efekt da zvuci kao iz gitarskog pojacala i da bude sav krckav. Jos na to malo autopana i ko Bog!
Eto tako bi ja to recimo napravio. Bitno je znati da je ovo ta neka crossover muzika i da se to nikako ne smije raditi kao rock mix! Sva pravila rock mixa ovdje treba okrenut naopako!
Nemoj se ljutit sto sam ovako sve iskomentirao!