View Single Post
Old 03-07-2005, 09:25 AM   #1
arto
Member

Default Re: Frekventni raspon

Hteo bih da dam mali komentar ove tabele gore. Za neke instrumente ba? i nisu dobri tonski rasponi:
-Timpani; dat je raspon samo ?malog? i ?velikog? timpana. Postoje jo? i ?duboki? (raspon D-B) i ?visoki? (c-c1) koji se standardno koriste u smf. ork.
-ako je Accordian harmonika onda je toliki raspon vi?e nego preteran.
-Xylophon; iz tabele kao da je instrument ?in G?, a nije. Raspon je od c1-c4, kod uobi?ajenog alt (ili ?srednjeg?) ksilofona.
-Saxsofoni; sve registarske varijante imaju isti raspon i isto se pi?u b-f3, a razlikuju se po zvu?anju tj. transpozicijama. Sopran je u tabeli prenizak. Najni?i ton je as ?malo?.
Bariton Sax je previsok. Gornja granica je as1, a ne es2!
-Oboa retko ima b ?malo?, pa sa njim i ne treba ra?unati. Najsigurnije je za donju granicu uzimati h.
-Eng. Cor. Uobi?ajeno svira do b2, a ne do f2.
-Raspon trube dat je u njenoj transponuju?oj (i naj?e??oj) B varijanti.
-Trombon mo?e da svira znatno ve?i raspon, lo?e je njega uparivati sa Euphonium-om, koji je tehni?ki znatno skromniji. Trombonski raspon je ve? od ?kontra? E i prostire se do f2! Trombon ima najve?i raspon od svih duva?kih instr.
-Viola je data preskromno, a raspon violon?ela isuvi?e hrabro. Viola u orkestru komotno svira do e3 (4 pozicija) i vi?e od toga.
Za violon?elo je u ork. limit do g2. c3 iz tabele je previsoko (13 pozicija!).

Samo sam na brzinu ispravio ono ?to mi je upalo u o?i, mo?da mi je ne?to promaklo.
Poz.
arto is offline   Reply With Quote