View Single Post
Old 29-06-2005, 02:50 PM   #40
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Na koji nivo treba da se masteruje, pa da se utisava za -9?
Nije mi jasno ni zasto?
Radi se o -9dB peak level!

Nemoj razmisljati na koji nivo treba da se masteruje pa da se utisava na -9dB. Razmisljaj kao da ti je tih -9dB plafon! Bolje ce ti mix zvucati.

Kao kad radis digital ili za radio pa palfon racunas 0dB. Mislim, mozes ti i napraviti master do 0dB pa na limiteru namestiti Out na -9dB a Treshold od -10dB pa navise, u extremnim slucajevima i do -30dB, zavisi od zanra. Limiter sa tim vrednostima svakako moras da okacis, ali pri takvoj brutalnoj kompresiji se odnosi totalno sj..u a nekad ti neki zvukovi ili instrumenti nepotrebno jedu dB. Znaci u tom slucaju je mnogo bolje mix raditi ravno sa okacenim limiterom gde plafon namestis -9dB i trudis se da izvuces sto veci RMS ili subjektivan osecaj glasnoce a ujedno i donekle dobar zvuk. Televizori podnesu mnogo vise izoblicenja i treba se racionalno i realno postaviti ka tome!
Kad radis mix za TV, obavezno slusaj zvuk i masteruj preko zvucnika na TV-u! Slobodno napravi mali experiment. Pusti mix preko TV-a, okaci limiter max -9dB i Treshold spustaj dok nepocnu neprijatna izoblicenja. Kad mislis da je to to, prebaci i poslusaj na monitorima, razocaraces se u zivot! Izoblicenja brutalna! Ali nema sekiracije jer niko negleda TV, ustvari neslusa preko Geneleca ili cega vec...

E sad zasto se to radi? To su tehnicki parametri/standardi koje Televizija ustanovi. Ja mislim da je u svakoj drzavi standard drugaciji. Ja ti pricam za Cesku, neznam koliko je kod nas. To moras da se raspitas.
Znaci ovde je -9dB i ja kad tako napravim mix znam da ce u TV-u isto tako da mi zvuci kao u studiju. Oni kad emituju program imaju namesten limiting na tih -9dB i ako ti njima odneses nesto sto si radio do 0dB oni ti nece raditi mastering, bukvalno samo puste i sta se desi ,desi se..
Color is offline   Reply With Quote