Sto se tice snimanja scena sa muzikom, postoji vise nacina da se snime. Najveci problem je ako imamo dijaloge a u pozadini djuskaju ljudi. Imao sam nekoliko iskustva i uvek sam to drugacije resavao. Ako se unapred zna koja ce muzika biti u filmu, ista moze da se pusta u diskoteci veoma tiho, cisto da bi ljudi bili "u ritmu") a dijalozi se snimaju sa mikroportovima (bubice sakrivene ispod odece...+ reciver/transmiter). Svakao ce u postprodukciji muzika da prekrije "muziku sa snimanja". Ako je ovo iz nekih razloga neizvodljivo, radi se i tako da se muzika pusta dok se priprema kadar, dok se proba sve do momenta dok se nekaze akcija! Pusti se muzika, ljudi djuskaju, reziser drekne ACTION i u tom momentu se iskljucuje muzika a ljudi nastavljaju da plesu u ritmu. Izgleda debilno ali funkcionise

Najgora varijanta je svakako to sto je Vai morao da radi, da trazi muziku koja ce da legne na sliku.. Ili naknadno snimiti dialoge u studiju i onda moze da se pusta koliko god oces naglas.
Ja mislim da bi Kusturica mogao da nam kaze kako snima svoje filmove, gde je 100% direktan zvuk a muzicara u svakoj drugoj sceni! I jos sinhronih sa slikom!
Sto se mix-eva tice na DVDu, ili u slucaju kad muzika ubija a dijalozi se necuju, to je najverovatnije iz razloga sto nije radjen novi mix za DVD kopiju nego je preuzet sa trake za Dolby Digital.
Jos da dopunim Vai-a, film za koji se zna da ce da ide u distribuciju i u inostranstvo se radi Medjunarodna DAT kaseta. Na njoj su kanali (sumovi, atmosfere, muzika, LFE i finalni mix kao referenca) bas zato da bi se mix prilagodio trzistu. Npr. engleski jezik je mnogo razgovetniji i razumljiviji tako da sumovi i muzika idu i do 20% glasnije nego u nasim filmovima. U svim zemljama gde se koristi dabing to tako funkcionise..
ufff.... idem na cigaru