"Sto se muzike u diskoteci tice, mislim da je glavni problem taj ako se u diskoteci nalaze glavni glumci i ako imaju dijaloge. Bice veoma zeznuto snimiti njihov dijalog (da ostane cist) a u pozadini preko razglasa tresti neki tehno ritam.
Zato se sve radi odvojeno."
Muzika ide da bi ljudi igrali u ritmu i da bi ih nesto "pomeralo" , mada se ne pusta glasno u slucaju da ide dijalog. Snima se sve , i dijalog i muzika a kasnije glumci ponovo u studiju nasnime dijalog, ovaj put cisto. Nije im problem da ponove ono sto su vec na setu govorili ( ukljucujuci ritam i emocije ). Bar tako smo mi radili ovde u spaniji na snimanju jednog austijskog filma. E sad, kao i sve, moze se raditi no ovaj ili onaj nacin , iz ovog ili onog razloga.
Sto se tice nivoa izmedju dijaloga i ostalih zvukova ( bilo muzika ili efekti ) , jako me nervira nesrazmernost koju rade u novijim produkcijama. Namestis nivo zvuka koji ti odgovara za vreme dijaloga i onda moras da spustas kad uleti muzika ili efekti ( pucnjava , jurnjava kolima... ). Ponekad je razlika ogromna da ogluvis. Znam da zele da postignu extra efekat podizanjem zvuka , ali mnogo puta je too much. Govorim o originalnim filmovima na originalnom jeziku. Zasto to rade , `bem li ga ?
|