Zaboravih,
Sto se muzike i dijaloga tice, ako se radi muzika za film (soundtrack), retko kad (ne znam da li ste zapazili) se u pozadini cuje muzika gde neko peva, i u isto vreme u kadru su dva glumca koji pricaju. Problem je taj sto bi nam muzika smetala, tj. paznju obracamo na dijalog ali u pozadini neko peva. Uglavnom muzika sa pevanjem ide u nekim delovima gde nema dijaloga, a muzika za dijaloge je uglavnom instrumentalna, znaci ne smeta nam toliko.
Kada se radi soundtrack, cesto imamo glavnu temu ali u izvodjenju orkestra i koja prati film i dijaloge, na kraju filma dok idu krediti se pusti glavna tema ali u izvodjenju nekog pevaca.
Pre neki dan sam gledao birdget jones 2, film koji bas ima mnogo muzickih numera, medjutim nijedna numera ne upada u kadar sa dijalogom, i ako upadne nivo se znatno spusti.
Pre dve godine sam prisustvovao jednoj konferenciji koju je drzao mark berger (cetvorostruki dobitnik oskara za najbolji zvuk), i tip je objasnjavao da cak kada glavna tema prati neku scenu, kompozitor pise muziku tako da recimo gudaci prate dijalog i cim prestane dijalog ulecu limeni duvaci i udaraljke, i opet temu nastavljaju gudaci ako opet uleti dijalog. Znaci obracaju veliku paznju na nivo izmedju muzike i dijaloga.
Sto se muzike u diskoteci tice, mislim da je glavni problem taj ako se u diskoteci nalaze glavni glumci i ako imaju dijaloge. Bice veoma zeznuto snimiti njihov dijalog (da ostane cist) a u pozadini preko razglasa tresti neki tehno ritam.
Zato se sve radi odvojeno.
Poz.