View Single Post
Old 22-06-2005, 12:40 AM   #47
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom
SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo :
Quote:
CEVAP
Tursko-arapska muzika je bazirana na "komama" - cetvrttonovima, koje velika vecina nashih domacih muzichara "ne chuje", jer jednostavno nemaju toliko razvijen sluh. ......
Preporuchujem ti da malo prelistash teoriju muzike, od Tajchevica (ne , nema nista od cetvrttonske muzike tamo), ali mozda cesh da steknesh uvid u klasichne skale koje se koriste u temperovanoj muzici. Izrachunaj, podvuci i saberi koliko se to skala uopshte koristi u klasichnoj (a vjerujem i pop-rock) muzici. .....
E sad na kraju, ja ti kazem da u tursko-arapskoj muzici postoji preko 600 razlichitih skala, i svaka ima svoje ime, i tacno je matematichki proprachunato od koliko se tonova sastoji i na kojim frekvencijama. Eto toliko o "tehranskom" zvuku.
skala - makam
koma - cetvrtton

U klasicnoj muzici se izmedju npr. tona C i D nalazi samo jedan ton CIS(polustepen), dok se u tursko-arapskoj dijeli na 9 podioka i to ovako:

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9

Ton C se nalazi na nuli
Na 1 se nalazi cetvrtton
Na 4 se nalazi CIS
Na 5 cetvrtton
Na 8 cetvrtton
Na 9 se nalazi ton D
AKO ZA OVO IMA SOLFEDJO, obzirom na dosadashnje zavrzlame oko toga, nedam ni svojim pra pra pra unuchichima u te vode. Imaju pravo da se bave muzikom samo kao 'polupismeni' muzicari jer su ti najbolji.
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'.
Ajd' ziveli!!!
Ima i za ovo solfedjo ali mozda nam najblize u Kairu Na eropskim katedrama teshko da postoji neshto detaljno, mozda samo neke osnove iz ovoga!