Quote:
Originally Posted by cevap
Quote:
Originally Posted by Ivan
Quote:
Originally Posted by SandRob
judi, slusajte cavapa jerbo van covik dobro govori.
c je do u c duru, u e duru je e do.
ja nisan zavrsi muzicke skule, ma su ovo najosnovnije stvari.
|
Nije tacno !
Ne kapiram odakle vam takva ideja! .. za 14 godina mog muzickog skolovanja prvi put cujem ovakve stvari .. i dalje ne kapiram ... C je do u C duru .. a to do ili C moze biti VI stupanj E mola a ne dura .. ako je dur onda je Cism , Paralela E dura ..
Odakle vam ideja da je u E duru ili bilo kojem duru osnovni ton do .. ne pricajte gluposti 
|
Ivane, to shto ti nisi nikada probao ovu tehniku u Solfedju ne znachi da prichamo gluposti ili da si ti u pravu. Negdje se ovaj sistem radio, a negdje nije. Negdje su se takodje ritmichke vjezbe pjevale na ta-te-ti, negdje samo ta-ta-ta, a sto se mene tiche nebitno je kakav je slog u pitanju. Sistem koji sam opisao i koji se nije radio na svim akademijama i konzervatorijima, i josh uvijek se ne radi na svim, pomaze bash onako kako sam opisao. Neki ljudi shvataju bolje transponovanje preko stupnjeva akorada iz originalne melodije i na taj nachin ih transponuju u druge tonalitete i ovaj sistem u solfedju pomaze takvima. Ja sam to vjezbao davno, i ne koristim ga lichno, vec prelazim odmah u transponovanje, bez razmishljanja, navikao sam tako i ne grijeshim!
|
Cevap , ja sam diplomirao na katedri za solfedjo

i ja se ne raspravljam ko je u pravu a ko nije .. stvar veoma jasna ..
C dur - C D E F G A H C - Do re mi fa sol la si do
G dur - G A H C D E fis G - sol la si do re mi fa sol
Gospodo , da vam objasnim .. svako skolovan kada mu das note da ti procita u G ili bilo kojem duru a da note cita po vasem tako bi se zbunio da ne bi znao gde se nalazi !!!
Ovo o cemu ti pricas nema blage veze .. Jedno je to sto je tebi to logicnije a drugo je sta je pravilno ..
Ti mozes note citati i sa drugim inicijalima .. niko ti ne brani
Cevap,Sandro i ostali istomisljenici .. kod mene bi pali ispit