View Single Post
Old 19-06-2005, 06:41 PM   #24
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

[quote="mandrak"]
Quote:
Originally Posted by sille
Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?.
Pozdrav.
Dobro napisano. Cevap - recept je o.k.
Ovo jako dobro znaju duvachi, jer je npr. napisani (odsvirani) ton do (ce) za partituru Bb trube ciji zapis se pishe u violinskom (ge) kljuchu, u stvari prirodni Bb (ais, hes) ton. Ima i drugih instrumenata koji se tako 'ponashaju'. Za trubu 'es' je to neshto drugo itd. Dakle, kada svira sa klavirom ili violinom melodiju koja je napisana u npr. D-duru, u partituri trube Bb je sve zapisano u E-duru violinskog kljuca.
Ako neko ima problema sa logikom koju je iznio Cevap i koja je o.k. onda moze da govori 'prvi ton', 'drugi ton' itd. pa ce u npr. es-dur skali ton es biti prvi ton, ton F biti drugi ton, itd., iako su oni u osnovnoj C-dur ljestvici nesto drugo.
alfom is offline   Reply With Quote