View Single Post
Old 17-06-2005, 12:02 AM   #30
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Quote:
Originally Posted by Color
Quote:
Originally Posted by SumAnuT
I da ... ova promena od 1.06 je daleko od toga da bude najmanja promena koju uho mozhe da primeti u visini tona ... ljudsko uho je mnogo osetljivije ...
hmmm....pa ja bas i nisam tako ucio

Visina tona (relativna) , subjektivno zavisi i na njegovom intenzitetu. Duboki tonovi kad se pojacaju, cine se dublji a visoki (nad 5Khz) se cine visi! Znaci raspoznavanje visine tona zavisi na njegovom intenzitetu. Uvo je najosetljivije u oblasti oko 2000 Hz , intenziteta oko 60 dB a promena koju je sposobno zaregistrovati u ovoj oblasti je 2 Hz!
ne ne ovo definitivno nije tachno ... ne znam gde si ovo uchio ...

chovek najbolje chuje 1 khz, po njemu su izvedeni i foni (izofonske linije) i soni, tako da je uho definitivno najosetljivije na 1 khz (i u celoj oblasti govora)

Uzmi pitch bend, namesti da mu pola kruga predstavlja pomak od jedne note pa ga vrti dole gore pa vidi koliko i u tom malom intervalu ima podintervala koje tvoje uho razlikuje ...

EDIT: izgleda sam ja pogreshno shvatio ... ja sam govorio o dinamichkoj osetljivosti a ti izgleda govorish o frekvencijskoj. Za to na 2000 hz ne znam, za subjektivno odredjivanje visine tona koristi se MEL, a ovo shto sam ja napisao 1.06 nije promena frekvenzije za 1.06 hz vec koeficijent promene ... dakle 440hz x 1.06 je sledeci poluton u oktavi = 466.4 a to je mnogo veca promena od 2 hz ... dakle kapiram da je tachno to shto si rekao samo nit si ti mene razumeo nit ja tebe
Ne samo da si Sumanut nego si Zbunjen! A bogami i ja

Sad kontam, ja sam mislio da pricamo o visini tona, nisam nigde video da si napisao da se radi o dinamici.. A i ovaj koeficient od 1.06 mi je tek sad jasan kad si napisao lepo i jasno - koeficient!

Sto se tice osetljivosti na dinamiku, uvo je najostljivije u oblasti od 500 do 4000 Hz i sposobno je razlikovati cak 250 nijansi glasnoce...
Color is offline   Reply With Quote