View Single Post
Old 15-06-2005, 04:19 AM   #7
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

ako moze nabacio bi par stvari o Omegi i M5..

Omega je klasicni polysynth, modulation routing je fiksan. najveca mu je zamjerka sto od svih tih silnih filtera (dodatne opcije), nemozes komibinirati dva, u seriju/paralelu itd. samo jedan moze biti 'aktivan' u bilo kojem trenutku. ali po meni najbitnije, je da su mu sve CV kontrole (ADSR envelope, LFO i tako dalje) generirane u softveru tj. digitalne i.. spore. nedovoljno brze da postignu onaj pravi moog ili prophet bass. to sam primjetio na svim demosima.

M5 je takozvani 'pre-patched' modular kao sto je bio i 2600. to jest, neki spojevi za osnovni tok audio signala su vec spojeni odotraga tj. 'normalizovani', znaci cim ga upalis - svira. a kada upiknes u neki od patch polja da radis nesto drugo, presjecas tu 'normalized' vezu. Drugim rijecim, to je ful modularni sint - "sve" moze modulirati "sve", ali koji moze raditi i kao npr. minimoog - bez patch kablova. druga bitna stvar - to je potpuno 'diskretni' sintesajzer (nema analognih chipova kao sto su CEM i sl) - sve tranzistori, pojacala itd - izmedju ostalog i njegove envelope i lfo-i su hardverske - u praksi to znaci da su brzi od metka. moze napraviti ultra brze sekvence i baseve. (kao minimoog, pro one, itd)

to Omega nazalost nemoze - ali radi prekrasne stringove, padove i neke baseve gdje brzina i attack nije toliko vazna. filteri i oscilatori su takodjer 'diskretni' - zato je toliko bogat i mastan u zvuku..

svejedno cini mi se da je M5 ipak preskup. mozes to sloziti od MOTM i drugih (danasnjih) modularnih proizvodjaca za manju lovu - i jos sam biras koje ces module imati..

clusterchord is offline   Reply With Quote