View Single Post
Old 15-06-2005, 03:54 AM   #5
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Goran
Da li imas problema sa rastimavanjem? Prijatelji su ga kupili, u vrhunskom stanju, nije dirnut ali je sav rastiman. Neki kazu da bi trebalo promijeniti sve elektrolite jer su ovi prastari unutra. Imas li iskustva sa tim?
imao sam kad je stigao. ali nista krupno. da, treba zamijeniti sve kondenzatore u njemu, nije nuzno, ali je pametno - elektroliti "zive" oko 17-20 godina, a ovo je sint iz 1981, pa prema tome.. jer sa starim elektrolitima zan bit gotovo nemoguce zadrzati stim.

nakon sto sam zamijenio kond. , napravio sam "kalibraciju" po service manualu - imas ga na netu. tocku po tocku. trebalo mi je jedno sat dva. kalibracija nije nista drugo do stimanje trimera na voice-boardu od vco1, vco2, zatim filtera i rezonance ako se cuju varijacije medju voice-vima. stima se u odnosu na neku referetnu tocku - sve pise u manualu.

nakon toga jednostavno kad ga koristis (ili mices negdje, makar nije bas preporucljivo) zveknes "auto-tune" i jos jednom nakon 15min kad se ugrije. ali to nije problem, on je cijelo vrijeme unutar granica 'upotrebljivosti' - jednosatvno kad malo ode lupis auto tune i to je to.

vco se stima po jednom referentnom , slusajuci frekvenciju 'beating'-a tj. interferenciju. to je prava analogija i nemoguce je namjestiti 100% tocno, jer sve vrijednosti pomalo 'fluktuiraju' - u tome i je draz i "debljina" tog sinta. (i svakog drugog vintage-a) . kad bi i bilo skroz tocno - zvuc'o bi za nista..

ovi demosi su napravljeni sa solidnim stimom, ali mozda moze i bolje.

neki put znaju trimeri otic kvragu - nedaju se fino namjestit - tad ga odlemis, zamijenis i to je to. ja nisam imao s tim problema.

clusterchord is offline   Reply With Quote