Quote:
Originally Posted by Goran
Da li imas problema sa rastimavanjem? Prijatelji su ga kupili, u vrhunskom stanju, nije dirnut ali je sav rastiman. Neki kazu da bi trebalo promijeniti sve elektrolite jer su ovi prastari unutra. Imas li iskustva sa tim?
|
imao sam kad je stigao. ali nista krupno. da, treba zamijeniti sve kondenzatore u njemu, nije nuzno, ali je pametno - elektroliti "zive" oko 17-20 godina, a ovo je sint iz 1981, pa prema tome.. jer sa starim elektrolitima zan bit gotovo nemoguce zadrzati stim.
nakon sto sam zamijenio kond. , napravio sam "kalibraciju" po service manualu - imas ga na netu. tocku po tocku. trebalo mi je jedno sat dva. kalibracija nije nista drugo do stimanje trimera na voice-boardu od vco1, vco2, zatim filtera i rezonance ako se cuju varijacije medju voice-vima. stima se u odnosu na neku referetnu tocku - sve pise u manualu.
nakon toga jednostavno kad ga koristis (ili mices negdje, makar nije bas preporucljivo) zveknes "auto-tune" i jos jednom nakon 15min kad se ugrije. ali to nije problem, on je cijelo vrijeme unutar granica 'upotrebljivosti' - jednosatvno kad malo ode lupis auto tune i to je to.
vco se stima po jednom referentnom , slusajuci frekvenciju 'beating'-a tj. interferenciju. to je prava analogija i nemoguce je namjestiti 100% tocno, jer sve vrijednosti pomalo 'fluktuiraju' - u tome i je draz i "debljina" tog sinta. (i svakog drugog vintage-a) . kad bi i bilo skroz tocno - zvuc'o bi za nista..
ovi demosi su napravljeni sa solidnim stimom, ali mozda moze i bolje.
neki put znaju trimeri otic kvragu - nedaju se fino namjestit - tad ga odlemis, zamijenis i to je to. ja nisam imao s tim problema.