Quote:
Apsolutni sluh, da ne idem u detalje, je vise bolest nego privilegija ili talenat.
To je ukratko potreba za matematicki tacno definisanim tonovima, s' time sto to vec izlazi iz domena temperovanog sluha, tj. sluha onakvog kakvog ga mi podrazumevamo. U temperovanom sistemu, razmaci izmedju oktava nisu matematicki jednaki, vec postoje mala odstupanja, tj. ton za oktavu vise nije visi tacno za duplo od svog prethodnog, vec nesto manje. Razlika izmedju te dve vrednosti se zove "pitagorejska koma" (otuda objasnjenje, zasto je flazolet na nekom zicanom instrumentu uvek malkice nizi nego prazna zica)...
Dakle bolest, sto verujem Altek da tvoj drug sigurno nije. On verovatno ima dobar sluh, a inace to ocemu govoris je najnormalnija stvar za sve one koji su pohadjali nizu, srednju muzicku i akademiju, s' tim sto na akademiji to ide dotle da ti ne svira liniju, vec troglase sa nezavisnim linijskim kretanjima unutar, pa cak i cetvoroglase.
|
Oggy, trebalo bi da pogleda? dokumentaciju koja ide uz Perfect Pitch kurs jer je tu dosta toga obja?njeno. Skra?eno re?eno:
- Nije svaki apsolutni sluh isti, ta?nije neki ljudi "memori?u" odre?ene frekvnecije i mogu ih prepoznati, ali to nije potpuni apsolutni sluh
- Kada se dete rodi mi ga normalno obu?avamo da razlikuje boje, jer nam je ?ulo vida najva?nije, sa druge strane zvuk se u?i vezano za to kakav ga objekat stvara , i onda se opet sve zavr?ava na vizuelnom. Kada bi detetu svaki zvuk koji ?uje bio vezivan za ime note, kao ?to je mu je imenovana boja svakog predmeta, dete be dobilo bez ve?ih problema apsolutni sluh.
Da se odmah ogradim, ja nemam apsolutni sluh, zna?i prenosim ti materijal iz samog kursa, i stvari na koje sam odvojeno nailazio.
Ono ?to mi nazivamo tonovima bi za osobu apsolutnog sluha moglo biti ne?to nalik bojama koje vidimo, tako ako bi radi upore?enja, rekli da je c crvena boja, a d ?uta, ako bi ra?timavali d ?icu, apsolutni sluhista bi to prepoznavao kao ?to mi o?ima vidimo razne nijanse prelaza iz ?utog u crveno, D sni?eno bi onda bilo nalik narand?astom u spektru a ako bi spustio izme?u C# i C, to bi opet bile neka me?u nijansa. Kao ?to mi ka?emo , "tamnije" plava ili, "tamno plava ali vu?e malo na ljubi?asto" ako ?elimo da opi?emo neku boju koja nije najprostija boja iz spektra.
Tako?e, apsolutni sluh ne bi trebalo da ima nikakve veze sa visinom note, ta?nije, tokom celog kursa u?i se ne?to ?to bi se moglo nazvati prepoznavanjem "kvaliteta" note, koje u ve?ini slu?ajeva ljudi nikada ni ne primete jer ih niko nije uputio da prepoznaju taj element tona i ve?u ga za note. Izbegava se obra?anje pa?nje na visinu note, to u stvari odma?e. To je druga?ije od ose?aja za visinu note koju neki ljudi steknu tako ?to "umemori?u" ton, pa recimo mogu da ?uju E od prazne E ?ice u glavi, nakon vi?e godina sviranja.