Quote:
Originally Posted by ProkDu
Ako ce to da podigne kvalitet foruma na jedan visi nivo, ja sam prvi za placanje. Ali, kako je ovo Internet forum i kako je tradicija, a i sama filozofija i sustina Internet-a u besplatnom pristupu informacijama .... :roll: .
Clanarina=>zasto?
1. Elitisticki pristup?
2. Resavanje problema oko ponasanja clanova?
3. Veci serverski prostor?
4. ....?
:roll: stvarno neznam ....
|
Posto je moj post u temi o Hostingu bio povod za raspravu o clanarini, evo da odgovorim i obrazlozim svoj stav:
1. NE
2. NE
3. Verovatno
4.1. Mislim da ljudi koji vode ovaj forum imaju objektivne troskove kao sto su zakup prostora na serveru, stream.... i da je krajnje drugarski nadoknaditi im to.
4.2. Sa novcem koji bi se prikupio, sigurno bi se mogao podici kvalitet foruma na vise nacina. Moze se platiti neka zajednicka strucna ekskurzija(poseta nekom studiju, pa i praktican kurs u njemu), moze se finansirati prevod neke knjige (mastering, home recording.....), moze se izdavati i godisnji bilten Rumskog, sa izabranim savetima, trikovima......... Sa novcem je sve lakse
4.3. Ovo ce sad izazvati polemike, ali .... Moze se poboljsati i rad moderatora. Postoji dosta neodgovorenih ili nedovrsenih (a pritom normalnih i korisnih) tema, i mozda nije lose malom 'stimulacijom' obavezati sve urednike da i ako ne znaju odgovor, potrude se da saznaju, ili upute na resenje. Takodje, dosta tema se nalazi, jos uvek, u pogresnim
sobama, i treba poshtovati vreme i trud nekog ko to sredjuje i treba da sredi.
4.4 Svi delovi ovog site-a, osim foruma, mogu se znacajno unaprediti (i ostati besplatni). Na tim delovima (s obzirom na broj i profil ljudi koji su svakodnevno ovde), mogu se kaciti razni tutorijali, linkovi sponzora, vesti iz DAW sveta, ......... i sta sve ne.
4.5. Ja ne mislim da ovde treba da bude 20tak ljudi, ali ih objektivno nema ni 601, pa bi neka cifra od 2000-3000e (bez sponzora) bila dovoljna za sto-sta. Cinjenica je da ovaj forum mnogima puuuno koristi, ali ne mislim da clanarinom treba placati znanje (onda bi trebalo da ona bude nekih par hiljada $) vec samo da pokrpimo neke troskove koje svi pravimo, a placaju za sad samo pojedinci.
sa najboljim namerama
Pozdrav