View Single Post
Old 27-05-2005, 12:23 PM   #60
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Quote:
Originally Posted by davormen
Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana.

Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).

Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.

Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).

Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)

P.S.
Davormen,
ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?.
Mislim da svoje teorije baziras na svom (pretpostavljam, bez uvrede, veoma malom) iskustvu sa SX-om/Nuendom...

Nuendo IMA phase invert, a mono se moze postici onim kombinovanim panerom (desni klik na obican paner)...

I sam kazes da je Sonar napravljen da ne nervira ljude, a onda sam priznas da je nestabilan i da cesto gubi audio sto zahteva restart...zamisli da radis muziku za film/bilo sta drugo gde ti klijent dahce za vratom...i ti onda treba da mu objasnjavas da je to normalno...

Sto se tice Logica, u sustini je nelogican (suprotno imenu), ali mi se cini da u poslednjim verzijama rade na tome da privuku i nove korisnike...ono sto mi se najvise svidja je to sto je IZUZETNO mocan tj. ima gomilu opcija za ruting, normalno freezovanje, fantasticne efekte/instrumente dobijes uz njega...