View Single Post
Old 27-05-2005, 02:26 AM   #52
Shady
Banned

Shady's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana.

Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).

Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.

Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).

Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)

P.S.
Davormen,
ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?.
Shady is offline   Reply With Quote