View Single Post
Old 25-05-2005, 02:20 PM   #34
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos
Hteo sam da vidim bas ako ima korisnika drugih sekvencera "vise" klase (Digital Performer 4,Sonar 4,Logic 7,Pro Tools) da nam kazu zasto preferiraju te sekvencere u odnosu na najrasprostranjeniji(kod nas) Cubase.
Nebih rekao da su to sekvenceri "vise" klase... Mislim da je izbor sekvencera cisto stvar navike, potreba, snalazljivosti u njemu, generalno kako ti sedne! Kao kad ides da kupis krevet pa legnes na svaki i kazes: "E ovaj mi je dobar!" I posle neces da ga menjas nizasta na svetu....

Ja najvise radim na Pro Toolsima, prvo sto je on ovde (Prag) standard u 90% studija a drugo sto sam na njega navikao i editovanje najbrze radim u njemu.. Drugo, user interface mi jako sedi, nije pretrpan bojama (kao Cubase SX) a vrlo je precizan i pregledan. Nezamara me. Jednostavno kad ga nastartujes, vidis da imas posla sa profi alatkom a ne igrackom.. Treci razlog, sto mi G4 na 1Ghz (dual proc), sa 512MB rama ladno gura Pro Tools LE (32 audio kanala) i sliku u full kvalitetu (PAL 720 x 576) bez ikakvih poteskoca i nikad nemoram nista da mu "budzim" od projekta do projekta da bi radio.. Sto se brzine i efektivnosti rada tice mislim da je i filozofija MACa dosta uticala, jel, na MACu imas jedno dugmence na misu tako da hteo-nehteo,pocnes na tastaturi da koristis sve moguce makroe sto ubrzava editaciju.
Imam i PC , na njemu koristim Cubase SX i isto kao vecini korisnika, smetaju mi boje i ceo interface kako je uradjen.. Cubase isto radi i sa videom ali uvek snjim imam neke poteskoce, koji format, koja kompresija da bi mi slika isla na TV. pa jos u full formatu + otvorim 20-30 audio kanala, nekoliko efekata i vec pocinje da se koci... Ali u principu navikao sam i na SX tako da gomilu stvari radim u njemu, vecinom zbog VST instr i ako neradim sa slikom..

U svakom slucaju mislim da je Pro Tools alatka koja drzi monopol i koja je u profesionalnoj sferi nezaobilazna.. (u profesionalnoj sferi nemislim na ko koliko ume i da li je u tome "profi" ili ne, nego da li naplacuje to sto ume)

I poslednaj najvaznija stvar za Pro Tools: stabilnost celog sistema!
Color is offline   Reply With Quote