Quote:
Originally Posted by Color
Quote:
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju.
|
Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).
Quote:
Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
|
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!
|
Za upotrebu kompresora il limitera:
Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora.
Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga.
To je prvenstvena namjena.
A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa.
Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um?
Krivo si shvatio ?to sam htio re?i
Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay.
Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd..