View Single Post
Old 20-05-2005, 03:15 AM   #45
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by duck
Pitanje za mesto u mixu je bilo vezano za POD. Za neke snimke za tim "dalekim gitarama" sam chuo obrazlozenje da su snimane PODom a to je i drugarovo iskustvo s doticnim bubregom
Ispravno je primetio drugar. O ?emu se ta?no radi...pretpostavljam da se radi o tome da poja?alo koje je uhva?eno majkom ima daleko bogatiji ton harmonicima tj, alikvotnim tonovima, dok se POD i sli?ne sprave bave time da ubede slu?aoca da je to jedno te isto a ne emuliraju sva de?avanja u kolima nekog preamp-a, ili ni?ta sli?no, daleko od toga. U miksanju gitare sa poja?ala poprili?no bolje stoje u slici, prezentnije su, ne u smislu visokih frekvencija, nego su prisutne u matrici, ?ak i kada ih malo spusti? u miksu. POD postane zamazan. Mo?e se to prikriti snimanjem vi?e layer-a jedne te iste gitare razli?itim modelima poja?ala, i razli?itim gitarama, naro?ito kada su gitare u prvom planu, ali ako je gusta matrica, nastaju problemi. U jednoj pesmi eksperimenta radi smo snimili gitare tako ?to smo u lancu vezali lampa?ki preamp pa onda POD i interesantno je da mada nama na uvo nije bilo toliko razlike, te gitare su zvu?ale sli?nije ?ivo snimljenim poja?alima u miksu nego one iz ?istog pod-a.

U svakom slu?aju, drugar ti je u pravu, i ima dobro uvo

Quote:
Sad, sto se POD-a tice, XT Live nije "bubreg", vec ogromna crna kocka sa pedalama, a parametri nisu fixirani. Neznam kakav je "bubreg' jer imam iskustva samo sa POD XT Live i POD Pro i oba mi se itekako svidjaju. Za "Bubreg" sam cuo da je takodje super, ali nisam imao prilike da radim sa njim....
Ma to je sve manje vi?e isto, u su?tini ima? samo dva POD-a, prvu generaciju (POD, POD 2 (pod jedan sa ?ipom-pro?irenjem), i POD pro) i drugu (POD XT, POD XT live). Ja sam se ba? ne?to razmi?ljao da li da zalivadim moj stari POD pa da uzmem XT, ali evo pronju?kao sam malo po netu, i primetio zanimljivu stvar, na par mesta, ljudima koji nisu u fazonu da izaberu HIGAIN farbu i vozi, ve? im trebaju neke malo mek?e overdrive boje, se vi?e dopadaju neki modeli sa starog POD-a, i zvu?e im prirodnije, a tako?e izgleda da nisu svi modeli sa prvog pod-a preneseni u POD XT. A vidim da se headbanger-i lo?e na XT do jaja. Pa sad ne znam, mora?u negde da ga na?em da se poigram sa njim.
Generalno ne volim da dajem pare za te digitalne sprave, kupi? jedne godine i onda toliko izgubi vrednost da mo?e? da ga baci? malo kasnije.
Dushan_S is offline   Reply With Quote