Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Imam disk koji se zove Test master . Pa sa njim mozete testirati i sebe i uredjaje dokle cujete . Mozete mi verovati na rec da se 20 - 30 Hz i sl . ne cuju na referntnim kutijama i opakom hi - endu ( slusali smo nas trojica ) .
A kamoli na ( nizoj ) srednjoj klasi zvucnika . Isto vazi i za ( ne tako ) visoke frekvencije . Ono sto neko cuje ili misli da cuje su najverovatnije nekih 300 - 500 Hz ( odokativno ) .
|
naravno da se nece cuti kada vecina kutija ne ide toliko nisko...ali nemoj onda mesati (bez uvrede, ali sam si rekao da vas trojica niste culi, pretpostavljam da ste imali zvucnike koji reprodukuju tako niske frekvencije) vasu gluvocu sa cinjenicama...
evo uzeh slusalice (beyerdynamic dt990), ubodem u najobicnije hi-fi marantz pojacalo koje je vezano na integrisano zvucnu kartu...u forgeu lepo stavim sinusoidu od 30hz - jasno cujem (i to vec zvuci kao deo zvuka bas gitare)...25 isto cujem, samo za nijansu slabije...20 se ne cuje tako jasno kao 30, ali cujes/osecas da postoji neki zvuk (isto kao i kod ekstremno visokih)...