Thread: SUB...
View Single Post
Old 11-05-2005, 11:34 PM   #23
Max
Pro Member

Quote:
Pa sam cak po savetu jednog starog snimatelja radio lo-cut u masteru.
To stari snimatelji i rade .... ali mislim da nije njihova greska , kad poslusas produkciju od pre " samo " dvadeset godina cuces da cak i vrhunske tadasnje produkcije ( poput Ofre Haze ) ne idu dole koiko sadasnje ( cast izuzecima )

Quote:
Napominjem da se uglavnom ne bavim elektronskom muzikom i da su mi najnize komponente snimka BD i Bass guit. Znajuci tu pricu osnovni harmonik+ visi harmonici sad mi dosta toga nije jasno , pa ako mozes , daj neke upute o koriscenju lo-cut.
Pricajuci skoro sa jednim " svetskim " producentom rekao mi je ( i time potvrdio moj stav ) da svaki instrument zvci tako zbog onog sto cujemo i onog sto mislimo da cujjemo . On je cak i protiv upotrebe EQ a zbog toga sto ako naprimer napravis neki notch na odredjenoj frek . ti skidas tu frek .sa celog instrumenta ..... zato je on za upotrebu dinamickih EQ koji skidaju zeljenu frekvenciju samo onda kada se ona i pojavi a kad je ispod trazene velicine onda je EQ ne dira ( napomena .... ovo raditi samo kad tacno znate koja vam frek ne odgovara ..... ) Tako da zvuk ostane sto vise organski a da se utice tamo gde nam snimak smeta .

Room na nozi cesto dodaje te masne niske .... ako odseces .... ni room ga nece moci napraviti ..... Ja bih odsecanje niskih prepustio samo u dva slucaja ..... kad treba napraviti mesto za nesto ( kao npr skinuti donje na rodsu da ne bi mutili bas ) i drugi slucaj a to je postprodukcija .

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote