U stvari, meni je zao sto nismo malo takticniji u iznosenju svojih stavova, zasmetao mi je ton kojim se obracaju Dusan i Max, u smislu, sad smo ga stvarno isprasili! Dobro, isprasili ste me, ja nemam pojma.
Off, upravu si, kod nas izlaze takvi miksevi da to sto sam rekao i ne znaci nista. Da sam rekao da sam izdao za Sony, pa ajde. Prihvatam sugestiju.
Da jos jednom ponovim, ja radim samo deo masteringa online. Na kraju, radim upravo to sto ti i kazes: ispravljanje nedostataka slusanja (uglavnom mastering EQ) i ujednacavanje RMS. Meni real-time mastering alati pomazu samo da mnogo ne odlutam, i da drzim koherentnost celog materijala. Za redosled pesama sto si rekao se ne slazem, to je ipak stvar producenta i izvodjaca.
Dushan:
"Kad ima? stvari na kraju lanca, ti neprekidno dobija? la?ne informacije o onome ?ta radi?."
To sto si rekao je nonsens. Naprotiv, ja dobijam tacne informacije o onome sto radim (zato i jeste real-time). Miks je ono sto je na kraju lanca, sta god da sam stavio i gde god da sam nesto stavio. U tom smislu ne moze biti lazno, ako vec hoces da se bavimo logikom i filozofijom.
Dushan:
"U aran?manima u koji su slo?eniji prakti?no je nemogu?e farbati individualne instrumente, jer ti pomeri? eq, a mastering kompresor koji sada kompresuje tu istu gitaru po?ne druga?ije da se pona?a. Recimo solira? dobo? sam, on ?e tako?e biti druga?ije modifikovan izlaznim efektima nego kada je u miksu, recimo, zbog kompresora ?e reverb biti nagla?eniji nego ?to realno ga realno ima, ili ?e izlazni EQ ise?i srednje pa ?e? ti dodati previ?e srednjih na kanalu, itd.."
Ko kaze da ja od pocetka ukljucim sve mastering alate (a postoji i dugme Bypas)? To uradim na kraju, posto ofarbam sve instrumente, uradim orijentacioni miks. Posle toga, ukljucim optimaster, PSY Q, Inflator, i slicno, podelim neke master efekte po grupama (najcesce drum) i gledam sta gde strci, da li su reverbi promenjeni, kako stoji stvar sa frekvencijama. A ti bi onda morao ili da ponovo radis miks, ili da prilagodjavas mastering - u ovom slucaju imas mogucnost dinamickog prilagodjavanja.
I nije ovo prica o instant masteringu (sta si se uhvatio Vintage Warmera? ja ga ponekad koristim samo na bas gitari i gitarama), ne znam zasto to stalno tvrdis? Vrlo to studiozno, obazrivo i natenane radim, svezih usiju i sutradan, sto se kaze.
|