View Single Post
Old 05-05-2005, 12:02 AM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Da stvarno, dobra rasprava, gledam vec par dana i moram da recem koju.
Prvo, ja sam jos exstremnijih shvatanja od Dushana i Maxa po pitanju masteringa. Smatram da mix treba raditi maltene kao da mastering ne postoji. Jedna od tri velike studijske lazi glasi 'TO CEMO SREDITI U MIXu' , i zbog toga nisam pristalica ostavljanja niceg za kasnije. Pri procesu snimanja je zaista nuzno razmisljati u napred, praviti simulacije mixa, jednostavno da vidimo da li sve moze da 'izadje', ima li faznih problema........Ali mix.....
Vodilo se par rasprava o masteringu ovde vec, ali nikako nismo dosli do poente istog. Da li je cilj da naduvamo RMS i da nam snimak na analizeru izgleda kao snimak naseg USA idola ili nesto drugo?
Ja ipak mislim da mastering sluzi da se pre svega isprave nedostaci 'slusanja' u studiju u kome je radjen mix i da se snimak prilagodi mediju za koji se radi. Takodje, bitna stvar u masteringu je redosled pesama i dinamika celog albuma. Ako to radi isti covek, u istom studiju, na istim monitorima, pa jos za vreme mixa : : :
Drugo, Miltone, bez uvrede, i bez da znam kakvi su tvoji snimci , ne vidim da je neki argument to sto su neciji snimci izdati. Bar svi koji smo koliko-toliko u poslu znamo sta sve kod nas moze da se objavi i kako to moze da zvuci.
OFF is offline   Reply With Quote