Thread: Gusle sample
View Single Post
Old 02-05-2005, 02:28 PM   #13
Shady
Banned

Shady's Avatar

Po meni, ne moras raditi sve tonove. Meni bi 8 do 12 semplova bilo dovoljno za izvrsnu banku, i to da budu rasporedjeni ovako:

Po 4 tona iz svake oktave, po "dim" principu (tj. po tri polutona razlike). Po?to pretpostavljam da gusle nemaju vi?e od dvije oktave, bili bi dovoljni slede?i tonovi razvrstani u dvije grupe:

Grupa 1.
C ------ iz ni?e oktave,
DIS --- iz ni?e oktave,
FIS ---- iz ni?e oktave,
A ------ iz ni?e oktave.

Grupa 2.
C ------ iz ve?e oktave,
DIS --- iz ve?e oktave,
FIS ---- iz ve?e oktave,
A ------ iz ve?e oktave.
""" (ukoliko postoji i tre?a oktava, onda jo? 4 ista tona u njoj takodjer).

Ukoliko ima? vi?e vremena mogao bi da uradi? dvije grupe ovih istih tonova od kojih ?e jedna grupa sadr?avati "ravne" tonove, bez uvijanja, trilerisanja...a u drugoj grupi isti ti tonovi, ali sa zavijanjem.

To je duplo vi?e semplova, ali bi kvalitet i vernost tada bili vi?estruko pobolj?ani.

VEOMA BITNO:

1. Tonovi trebaju biti usnimljeni u wav. formatu, na minimalnoj rezoluciji od 44.100 Khz i 16 Bita. No, ukoliko ima? mogu?nost da ih usnima? u ve?oj herca?i i bita?i, mo?e? i tako, tim bolje!

2. Svi tonovi trebaju biti usnimljeni MONO.

3. Tonovi bi trebali da nisu niti pretihi niti preglasni, recimo, ako ih slu?a? u sound forge mogli bi da se kre?u negdje oko grani?ne linije koja odredjuje "plus minus 6.Db." To su u sound forgeu one dvije horizontale (gornja i donja linija).

NAJBITNIJE:

1. Neka polo?aj mikrofona u odnosu na gusle bude isti tokom usnimavanja svih wavova.

2. Paziti da usnimljeni wav ne sadr?i neko krckanje, pucketanje, neprirodni ?um, ili bilo kakav deformitet.

3. Nemoj NI NA KOJI NA?IN editirati usnimljene wavove! Dakle, nemoj im mijenjati ja?ine, nemoj ih ekvalizovati, se?i ... Nemoj im skra?ivati ili produ?avati ulaz i izlaz... Takodjer, nikakvi efekti! Wavovi moraju biti sasvim suhi. To je dovoljno, a ja ?u onda upariti njihove odnose i ja?ine.

Ako to uradi?, molim te da po?alje? na moj email talino@gmail.com
Unaprijed hvala.
Shady is offline   Reply With Quote