Quote:
Originally Posted by Bitch
@ Color
... sve OK, ali koliko znam Emirov montazer je zavrsio u Pragu gde si i ti sad, tako da se slazem da si na dobrom putu, ali bi isto tako trebao postovati svoje kolege malo vise.
pozz
 8)
|
Zao mi je ako sam nekome dao povoda da pomisli da nepostujem svoje kolege. To sto sam napisao o dramaturgiji zvuka u Kusturicinim filmovima, iza toga stojim 100%! Sasvim slucajno, teorijski deo diplomskog rada sam pisao pod nazivom: "
Analiza zvuka i muzike i njihova dramaturska uloga u filmovima Emira Kusturice " . Izmedju ostalog, izabrao sam ovu temu zbog toga sto je to odlican primer kako jednostavnost (kao sto sam gore napisao:
nije velika filozofija) dobro funcionise! Naime, njegovi filmovi bi s modernim pristupom zvukove dramaturgije ( sound designu ) izgubili na toj "sirovosti" i autenticnosti kojom odisu. Tehnicku stranu u svom postu gore, nisam spominjao, jer nemam zamerku. Sta vise, snimiti one bezzube cigane u onom haosu stvarno nije lako i iziskuje vrhunske profesionalce na terenu. Licno, imam iza sebe gomilu snimanja ali u takav projekat nebi smeo da se upustim i da garantujem 100% cist i estetski ispravan snimak.... Da bih napisao svoj diplomski, morao sam dva meseca samo gledati ( bolje receno slusati ) sve njegove filmove i naci zajednicke tacke, simbole, metafore koje se provlace kroz celokupnu njegovu tvorevinu a narednih mesec dana samo pisati... Tako da verujem da tonci iliti u modernoj popularnoj terminologiji Sound Designeri nemaju veliku slobodu u postprodukciji... Uostalom, na skoro svakom filmu je podpisan drugi tonac, a zvuk radjen po istom sablonu. Iz toga slobodno mogu da zakljucim da je to vecinom delo samog rezisera. Sto se tice mixa zvuka (necemo uzimati uobzir 80 godine), veoma dobro uradjeno. Nemam zamerke! Ipak reziser takvog kalibra (verovetno ce biti tih koji se neslazu) radi i radice i dalje sa profesionalcima! itd...itd....o ovome bi se dalo polemisati dugo
pozzdrav Bitch!