View Single Post
Old 14-04-2005, 11:27 AM   #25
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Ocigledno je da nisi radio zvuk za film kada tako pricas, arhitektura PT nije za film vec za muziku jer je za to i napravljen, a druga je stvar sto se i tu uvalio kao "nezaobilazno" sredstvo....

Izgleda da zivimo u razlicitim svetovima.... U svetu u kojem ja zivim, PT je vodeci software za postprodukciju zvuka za filmove. Nekazem da u celom svetu. Pocevsi od malih dabing studija, foley studia pa do velikih studija koji poseduju Dolby Digital EX licencu za mix zvuka. Pyramix nisam imao prilike da probam, znaci nemogu nista o tome da kazem. Ovo u vezi arhitekture, nekako, nekontam. Na osnovu cega si dosao do tog zakljucka? Kako ustvari uopste moze arhitektura neke DAW stanice da se tretira kao arhitektura za film ili muziku?? Da li cu ja u trake da ubacim muzicke instrumente, pa cu njih da mixam ili cu da "komponujem" zvuk za film, tj. ubacivacu u trake zvukove, dialog i muziku je sasvim svejedno. Da si mi rekao , ova mikseta je vise projektovana za muziku a ova druga vise za pozorisni rad ili prckanje u radio stanici- ok, razumem, imaju razlicitu arhitekturu ali mi ovde pricamo o visekanalnom sistemu za snimanje i obradu zvuka! Znaci HD recording. Cak PT ima tako skrnav MIDI editor da mi je tesko da poverujem da je izmisljen za muzicare....

Sto se tice zvuka u Kusturicinim filmovima, nevidim u tome nikakvu extra filozofiju... Cela dramaturgija zvuka je zasnovana na muzici, znaci bazirano na najjednostavnijoj strukturi filmskog dela i korespondovanja zvuk-slika, sto bih rekao da je delo samog rezisera a ne njegovih tonaca. Ako dobro poznajes stvaralacki rad Emira Kusturice, znaces da istu simboliku, metafore u zvuku koristi od prvog pa do poslednjeg filma.. To sto cenim je sto nikad ne koristi postsinhrone dialoge a s obzirom na "komplikovanost" nekih scena u njegovim filmovima i predpostavljam relativno ?divljem? nacinu snimanja, skidam kapu ljudima koji mu snimaju zvuk na terenu!

Sto se tice ostalih nasih filmova, stvarno tragedija... a to vec nije stvar toga ko na cemu radi ali ko sta ume!!!
Color is offline   Reply With Quote