View Single Post
Old 10-04-2005, 04:28 PM   #26
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ja sam RMS dizao u WL na tri nacina (svakako nakon mjerenja) - i ne znam da li su to dobri nacini :
- odredio bih trenutni nivo RMS i pekova. Ako sam izvezao mix tako da mi treba manja razlika od zeljenog RMS do trenutnog od razlike izmedju peak do nule, onda sam podizao ukupni gain. To je ono sto sam i pitao. Nisam primjetio da se deshavalo nesto naopako. Onda bih popravio DC offset i nastavio dalje sa poslom.
- ako ne bih mogao primjeniti prethodni recept, a ne bih mogao popraviti mix, pribjegavao sam onom shto mozemo nazvati 'konvencionalno' o cemu svi pishu i sto vecina zna, a to je upotreba kompresora ili limitera, ali na taj nacin da ne mijenjam zvucnu sliku. Ovo bash nije lako, ali se sa malo truda savlada. Prethodno bih odrezao odredjen broj onih najuocljivijih peakova.
- ima josh jedan nacin za koji isto ne znam da li je pravi ali se pokazao kao uspjeshan (bar za moje uho), a to je da se izvrshi normalizacija mixa, pa se onda ponovo premjeri RMS, i nedostajuca razlika do zeljene podigne sa npr. L3. Ali, opet strogo paziti da se ne mijenja zvucna slika glede boja tonova pojedinih frekv. opsega.
Sva tri nacina sam primjenio prakticno i nisam nashao neku zamjerku. Ali, ja nisam tonac inzenjer, a oni bi mogli napisati da li su ovo upotrebljivi nacini.
Napominjem da su ovo postupci obrade mixa a ne mastering koji tek slijedi, i da se ne radi o podizanju RMS na konacni zeljeni nivo, nego samo na procijenjeni nivo sa kojim ce se uci u mastering.
alfom is offline   Reply With Quote