Nemam pojma... Ono oko kompresije na grupama, radio sam, ali najcesce izbegavam. Radije posvetim vise vremena oko samog zvuka i usnimka da zvuci ujednacenije, pa da mu generalno mogu dici nivo. Kompresija uvek po potrebi, cisto da pegla. Ako ti dobro izlazi "iz ruke" (kad sviras ili "iz grla" kad pevas), onda je sama glasnoca manji problem nego kada imas neujednacen signal, sto za sobom povlaci i razliku u samom kvalitetu zvuka od mesta do mesta take-a. Mora se voditi racuna da -12 ne zvuci uvek jednako glasno, pa tako u baladi kada imas taj RMS, sve "vristi", dok kod nekog "przenja, to moze da ti izgleda preslabo (mada ovo sa rezervom, posto nisam ljubitelj "naprzene" produkcije). Takodje, zavrsni RMS ima veze sa samim aranzmanom pesme gde mozes od pocetka do kraja da tuces ko blesav, a opet, mozes da imas tisih i glasnijih delova. Zakljucak se opet namece. Generalno, snimak (bez bus- kompresije) uglavnom izlazi izmedju -19 i -16db i odatle nije mnogo tesko dobiti -13 ili -12 db, ako je prethodno sve u redu. Sto Max rece, kompresija odigra tu znacajnu ulogu ucinivsi mix konzistentnijim, a malo ga i "napumpa" pa zvuci vise "trendi". Ja licno volim da kada masterujem, dodam PRVO Eq (sa cim se mnogi nece sloziti jer je mastering chain standard Kompresor-Eq-Limiter ) da bih eventualno korigovao neke frekvencije, ali uglavnom kao blagi enhancer gde rezem nepostojece frekvencije ispod 30 Hz i dignem mu air za decibel, dva izmedju 16 i 20 kHz i eventualno, skinem za koji db 63 Hz koji je dokazano kritican kod mene u reziji. Zatim neki blagi kompresor da objedinim snimak i na kraju limiter, koliko je potrebno. Pri tom vodim racuna da sve vreme budem blizu nule, ali nikako na samoj nuli zbog mogucnosti dodatnog izoblicenja. Reverb ne radim u procesu masteringa, mada neki vole.
|