View Single Post
Old 25-03-2005, 09:58 AM   #8
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Sa obzirom da su razli?iti instrumenti (razli?itih kategorija i zvukova) smje?teni u panorami lijevo i desno, time dvije strane ne zvu?e isto... pa mo?da Jefti? zaklju?uje da samim tim dvije strane ne zahtjevaju podjednaku kompresiju. Ukoliko je to u pitanju, mo?da ima neke logike u tome. 8)
Sto se toga tice. Recimo kod orkestra.... znamo da bas naginje na desno... jer su sa desne strane cela i kontrabasi.... i stoga bi mogao izgledati i signal puno jaci na desnoj strani. Ali upravo kao sto rekoh - IZGLEDATI jaci... ne uistinu biti glasniji!

Ne znam ni sama kako, ali jednom mi se dogodilo da mi je desni kanal bio daleko "veci" od lijevog.... a sutra moram poslati materijal.. umorne ushi.. vise ne znam kome vjerovati i sto napraviti... tada sam svakakve gluposti izvodila dok mi nije Shot rekao.. da bas daje izgled jaceg signala, a da ne mora nuzno znaciit da je glasniji. To me utjesilo jer je meni zvucalo ok.

Evo, cisto ako nekome posluzi.

Drugo za kompozitore mala paznja! Postoji jedna pocetnicka pogreska koju smo svi radili /radimo...
A to je da zelimo da se SVE jasno cuje... a to ustvari ne bi trebalo tako biti. Mozemo si zamisliti 3 sloja (ili vise) glazbe. Ono glavno - melodiju koju ocekujemo da slusatelj prati - uvijek [u]mu jasno definirirati sto zelimo da on ustvari slusa [/u](ako se sve cuje, mozda ne zna na sto usmjeriti paznju pa je na kraju izgubi) time sto to stavimo naprijed. Drugi sloj i treci sloj... (... harmonije itd.... Treba imati u vidu da je treci background i da se on ponekad samo OSJETI a ne cuje. Mutiras ga - FALI... vratis ga.. i osjetis, bolje je, punije, jace, vece.

Kao i sve u zivotu, tako i u glazbi. Treba odrediti prioritete i znati koga i sto "zrtvovati"....
ANITA is offline   Reply With Quote