Iskreno mislim da je stvar ukusa i tehnike rada. Sto se mene tice snimao bih sa sto manje mikrofona (AB sistemom). Radije bih se poigrao na licu mesta sa pozicijama mikrofona nego naknadno u studiu sa 10 kanala. Takodje mislim da pre snimanja treba dobro razmisliti koliko prirodnog reverba prostorije "iskoristiti" a ako prostorija ima lep prirodan reverb nebi ga nikad zamenjivao vestackim prostorom..
Dobro resenje je snimiti sa 2 para mikrofona. Prvi par postaviti tako da prima sto direktniji zvuk (bez prirodnog reverba) a drugi par postaviti napr. u tacku gde preovladava reflektovani zvuk. Posle se ustvari kolicina prostora dozira pomocu ovog drugog para.
Sto se tice naknadne obrade zvuka, klasicnu muziku bih obradjivao sto manje, ovde je ipak u cilju sacuvati autenticnost i preneti slusaocu sto verniju zvucnu sliku. Naravno ako je izlazni medium CD ili bilo koji medium koji zadovoljava ove kvalitete. Ako se snimak radi za radio ili jos gore TV, naravno da je koriscenje limitera i kompresora neizbezna stvar (zbog veoma ogranicene dinamike TV)
Isto vazi i za hor... hmmm...osim ako nece biti upotrebljen u nekim modernim projektima