Koliko se o ovome smije pisati? Pitanje na mjestu jer je bubanj u ovoj muzici filozofija za sebe.
Bubanj. Hhhmmm...
Koliko vremena se potro?i na uradak groove midi track-a a koliko za sve drugo sto se naumi imati u arr?.
Nisam bubnjar ali sam skoro cijeli svoj javni svira?ko-pjeva?ki sta? potro?io u raznoraznim ekipama koje su svakako u svom sastavu imali bubanj. Na moju srecu, po meni i dobre bubnjare.
Dakle bubanj + bas + ostale kikice - mikice = baza savremene zabavlja?ke kompozicije bilo kojeg tipa.
Od kada je krenula misao o tkzv. minimalizmu u muzici, ovo postaje od presudnog zna?aja ; dobar bubanj, dobar bas, ili jo? neke udaraljke i sl. je mo?na podloga za, po dana?njim shvatanjima, dobru zabavnu pjesmu (to sada svakako ganjaju i narodnjaci itekako, samo ?to su starim 'u zape?ak ba?enim ritmovima' po?eli davati nova imena - kao ono oni ih otkrili).
Postoji jedno prakti?no pitanje : nepisano je pravilo da se kod postavljanja osnova aran?mana prvo postavi ritam sekcija.
Ima jedan izraz, a to je da se ka?e kako vas bubanj 'povu?e'.
Ilustracija : snimite pjesmu sa plitkim groovom a onda na isti trak bubnja nabacite dobre samplove pa onda pustite isti snimak svih ostalih instrumenata. Kao da ste napravili novu pjesmu.
Dakle, bubanj = mnogo mo?an instrument.
Kako ga, kako re?e Anita programiram (uh, ne svi?a mi se taj izraz jer za bubanj treba imati dobar kliker), javi?u se poslije.
Samo da ka?em da mi se nikako ne svi?a ona ideja pikanja po traku jer je to rudarski posao. Ima mnogo finijih metoda kako usnimiti bubanj sa software-a.
Dobra osnova - mora se znati kako se bubanj svira, kada ?ta ide, kojim redoslijedom. Sre?a pa je bubanj dobrim dijelom vrlo tipizirana stvar. Ali nije ambience i humanize a to je mnoooogo va?no i zavisi od ?ovjeka koji svira bubanj i od uslova u kojima se ?eli smjestiti bubanj u toku svirke koja se opona?a.
Kako ?e se odglumiti udarci palice po fus ?injeli npr. kao ?to se i svira udarcima iz zgloba, uz blago podizanje i spu?tanje podlaktice ?ime se mijenja napadni ugao sile kojom tu?ete po gornjoj ?injeli, pa mjesto na koje udarate, pa kada i koliko treba otvoriti fus, pa kojim dijelom palice tu?ete po ivici gornje ?injele, ?..., .... Uh, ovo je samo jedan element bubnja, a ?ta je sa ostalima? Zato je mislim, i stvoren ?itav sistem kojekakvih elektronskih zvukova koji li;ce na bubanj, jer za to ne treba nekakvo znanje a za bubanj se mora biti maestro.
A tek kada se zna tehnika sviranja, na sve ovo ide tehnika snimanja i znanje obrade signala, zvuka, neka se zove kako god.
Kada se slu?aju ne?iji snimci izgleda kao da bubnjar ima ?etiri ruke i jo? toliko nogu - tu?e po sva?em, ?udo jedno.
Postoje bubnjari starog kova (?itaj '?kolovani') kod kojih se mo?e nau?iti kad ?ta ide. Ne komentari?em kvalitet samog bubnjanja niti bjesomu?ne tehnike od kojih se di?e kosa na glavi za koje neki misle da su to dokazi kvaliteta - ali, da li je neko skoro posmatrao bubnjara Rolling Stones-a ili Deep Purple-a?
Uzmimo ?arlija - ?arli ta?no zna kada se ?ta udara : npr. kada tu?e po fusu pa na red do?e doba za dobo?, ruka iznad fusa se zaustavlja, udari se udarac po dobo?u i onda nastavlja dalje.
A ovo je veoma va?na stvar da se na snimku sve dobro ?uje i ne mije?a sa drugim zvucima, pogotovu ako se koriste neki pr?te?i padovi koji mogu poni?titi dobar zvuk ?injela, i sl.
Moj odgovor na pitanje koje je osnov ovog topica : "Da bi se groove mogao znati dobro programirati mora se poznavati instrument kao i vrsta muzike u kojoj ?e se taj bubanj upotrijebiti".
Podrazumijeva se da se mora imati dobar software sa jo? boljim samplovima ili znati kako se od prili?no plitkih mogu napraviti dobri.
:oops: O, ovo mnogo volim, kada primjeni suvoparne fizike zvuka prethodi razgovor i savjetovanje o poznavanju instrumenata koji su odabrani za aranzman. :oops: