View Single Post
Old 11-02-2005, 09:12 PM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Default Re: Pitanja za znalce (ambience, mono-kompatibilnost)

Quote:
Originally Posted by ANITA
Druga grupa pitanja

A) Kako se uopce mono ne-kompatibilnost rjesava (ponistavanje ili pojacavanje faza)?
Ovo je moja metoda....ne bas savrsena, ali radi

1)Obrnem fazu jednom kanalu (levom ili desnom) te trake
ili
2)Smanjim stereo sliku te trake taman toliko da ne ide u kontra fazu (kompromisno resenje)

Quote:
B) Molim preporuku odgovarajuceg programcica ili plugina kojem zaista mogu vjerovati.
Koliko znam, Waves-ovi pluginovi imaju obe gore navedene opcije (obrtanje faze ima svaki Waves EQ na samom ulazu....onaj plusic/minus dole to odredjuje, a suzbijanje slike pomocu S1 Imagera)...

Quote:
C) Takoder me u vezi toga zanima kako mogu preventirati odnosno znati unaprijed sto bi tu ne-kompatibilnost moglo izazavati. Npr. da li bi problematicne mogle biti iste dionice violina (glasa) svaka rasporedena na suprotnu stranu i koji su drugi primjeri toga?
ne znam da li se moze predvideti....meni se desavalo recimo na basu koji je imao neki phaser na sebi, na padu koji je imao neki reverb/uzasno rasirenu stereo sliku), itd.....

takodje, imaj u vidu da zavisi i od samog semplovanog instrumenta (npr. Vintaudio klaviri vernije zvuce kada se prebace u mono u odnosu na ostale)...

Quote:
D) Sad trenutno radim na horovima i da to zazvuci kako treba trebam koristiti puno razlicitih samplova rasporedenih svuda naokolo. I onda sam zastala kad sam shvatila da ce tu doci do problema kod mono-slusanja. Kako da sprijecim te probleme a da se rasporedim glasove kako treba bez straha?!!
Ako si zabrinuta onda drzi ukljucen PAZ Analyzer na master kanalu i pri svakom dodavanju/izmeni proveri ceo mix....ako vidis da ima problema, nadji gde je problem....nije to nesto sto se moze spreciti tek tako....vec pre leciti

Quote:
Kako se i kad obrcu faze?
Kako - najcesce ima opcija u audio editoru ako je audio kanal...za vst instrumente stavim Waves plugin koji to resi...

Quote:
E) Sto se radi kad je cijeli mix mono-nekompatibilan, znaci nemamo kontrolu nad svakom trakom zasebno?
pa onda si u prilicno losoj situaciji jer ces morati drasticno da menjas stereo sliku celog miksa...

Quote:
p.s. Nemojte mi reci da nije vazno da je mono-kompatibilno.
vazno je....

edit:
sve ovo uzmi sa rezervom.....nikad se nisam toliko bavio time :oops: