Quote:
Originally Posted by ANITA
Druga grupa pitanja
A) Kako se uopce mono ne-kompatibilnost rjesava (ponistavanje ili pojacavanje faza)?
|
Ovo je moja metoda....ne bas savrsena, ali radi
1)Obrnem fazu jednom kanalu (levom ili desnom) te trake
ili
2)Smanjim stereo sliku te trake taman toliko da ne ide u kontra fazu (kompromisno resenje)
Quote:
B) Molim preporuku odgovarajuceg programcica ili plugina kojem zaista mogu vjerovati.
|
Koliko znam, Waves-ovi pluginovi imaju obe gore navedene opcije (obrtanje faze ima svaki Waves EQ na samom ulazu....onaj plusic/minus dole to odredjuje, a suzbijanje slike pomocu S1 Imagera)...
Quote:
C) Takoder me u vezi toga zanima kako mogu preventirati odnosno znati unaprijed sto bi tu ne-kompatibilnost moglo izazavati. Npr. da li bi problematicne mogle biti iste dionice violina (glasa) svaka rasporedena na suprotnu stranu i koji su drugi primjeri toga?
|
ne znam da li se moze predvideti....meni se desavalo recimo na basu koji je imao neki phaser na sebi, na padu koji je imao neki reverb/uzasno rasirenu stereo sliku), itd.....
takodje, imaj u vidu da zavisi i od samog semplovanog instrumenta (npr. Vintaudio klaviri vernije zvuce kada se prebace u mono u odnosu na ostale)...
Quote:
D) Sad trenutno radim na horovima i da to zazvuci kako treba trebam koristiti puno razlicitih samplova rasporedenih svuda naokolo. I onda sam zastala kad sam shvatila da ce tu doci do problema kod mono-slusanja. Kako da sprijecim te probleme a da se rasporedim glasove kako treba bez straha?!!
|
Ako si zabrinuta onda drzi ukljucen PAZ Analyzer na master kanalu i pri svakom dodavanju/izmeni proveri ceo mix....ako vidis da ima problema, nadji gde je problem....nije to nesto sto se moze spreciti tek tako....vec pre leciti
Quote:
Kako se i kad obrcu faze?
|
Kako - najcesce ima opcija u audio editoru ako je audio kanal...za vst instrumente stavim Waves plugin koji to resi...
Quote:
E) Sto se radi kad je cijeli mix mono-nekompatibilan, znaci nemamo kontrolu nad svakom trakom zasebno?
|
pa onda si u prilicno losoj situaciji jer ces morati drasticno da menjas stereo sliku celog miksa...
Quote:
p.s. Nemojte mi reci da nije vazno da je mono-kompatibilno.
|
vazno je....
edit:
sve ovo uzmi sa rezervom.....nikad se nisam toliko bavio time :oops: