Quote:
Originally Posted by veseli koljac
imam mixetu,pa ne znam da li bih dobio nesto ako gitaru ukljucim u XLR umesto u line-in?kada radi mic preamp sa mixete?samo kada je git,mikrofon... ukljucen u XLR ili radi i na line IN-u?
|
mali, jeftiniji mixeri imaju dvije vrste ulaza:
LINE-IN - prima balansirani JACK (odnosno TRS) - za linijske balansirane signale, a prima isto tako i obicni nebalansirani JACK (odnosno TS) koji sluzi za sintesajzere i ostale nebalansirane signale kao sto su CD i sl..
MIC IN - prima XLR jack i ulazi direktno u mikrofonsko pojacalo - namjenjen je balansiranim mikrofonskim signalima (BAL MIC LEVEL)
Gitara ima slabi signal, pogotovo pasivna, kao i mikrofon, pa joj je potrebno veliko pojacanje. LINE IN uglavnom nema dovoljno pojacanje za gitaru. Mora se koristiti mikrofonsko pojacanje. Ali gitara ima visoku impedanciju , dok mikr. signal ima nisku i balansiran je;
tu nastupa DI BOX - kao sto je puRe rekao , on transformira signal na nisku impedanciju i balansira ga, ali NE na jaki linijski bal. signal (BAL LINE LEVEL) jer nema s cime, vec na mikrofonski bal. signal (BAL MIC LEVEL). DI BOX omogucuje gitari da 'udje' i iskoristi pojacanje od mikrofonskog pretpojacala.
da ne bude zabune - iza DI mora ici nekakvo mikr. pretpojacalo - ono je to koje dize mikrofonski bal. signal na linijski bal. signal(+4) - onaj s kojim mozes u A/D konvertere, studijske efekte, kompresore itd..
DI BOX takodjer omogucuje da budes daleko od miksera ili pretpojacala - kabel ti je balansiran i ne kupi smece i sum , i ton gitare ne gubi na kvaliteti zbog udaljenosti.
postoje sprave koje imaju i DI , ali i pretpojacalo za instrumente odmah sve u jednom - takav je npr. Avalon U5. udjes s gitarom, izlazis van s linijskim (+4) balansiranim signalom, direktno u konverter ili sto god.
Quote:
Originally Posted by veseli koljac
ako sam te razumeo,samo na jednu stranu kabla za gitru zalemim (umesto klasicnog) XLR konektor?
XLR 1=ground
2=hot
3=cold
znas li koju zicu gde lemim?
|
ako zelis iz balansiranog signala (XLR ili TRS jack) izvuci nebalasirani signal:
zalemis 2=hot odn. plus na vrh jacka (tip), a 3=cold kratko spojis sa 1=masom i zalemis na masu od jack-a (Sleeve). s time da si izgubio pola linijskog signala na taj nacin - nastaje pad od 6dB, jer si minus signal odbacio.