View Single Post
Old 08-02-2005, 01:25 PM   #21
Max
Pro Member

Quote:
Threshold, malo iznad kick-a (podrazumevam da je on najjaci) naravno.
zasto da ne zakaci kick .... dace mu prezence i punch
Quote:
Multiband kompresija u postu: NARAVNO! Max, mislim da nisi u pravu, a multiband kompresija je vec nauka za sebe i treba oko nje posvetiti mnooooooogo vremena u procesu masteringa. Benefecije: veci RMS i bolji punch (verovali ili ne)
Po cenu frekvencija .....ovo pricam kad dodjes u zonu -10 ......sto ti je verovatno vec jasno ...... veci RMA .......hhhhhmmmmm ....nisam bas uveren
Quote:
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
Spustite vokal u miksu .....ako mozete ....dobicete daleko bolje rezultate
Quote:
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
slazem se sa reci ....peglanje
Quote:
Reverb u postu ??? Prvi put cujem za ovo i nemam nameru da pribegavam tome... BTW. kakav ce to reverb da legne lepo u post, koliki ER, predelay i decay time ??? Bas me interesuje... Mozda i probam, ali mi stvarno ovo nema ni malo logike.
" Nemam nameru " nije bas izraz najinteligentnijih ljudi .... probaj pa vidi .....Lex 960 ima 15 ak POST reverba .... verovatno su ljudi jako glupi pa ne znaju cemu post reverb sluzi ....
Quote:
Moja preporuka: 3 do 4 dobra reverba u mixu su i vise nego dovoljna...
Ne pricam o reverbu za miks ...nego o post reverbu ....druga kategorija
Quote:
Za EQ mi tek nema smisla da se nesto dodaje ili oduzima generalnom mixu. Tu ako vec nesto ne valja i te kako ima logike da se vraca u sam mix i sredjuju stvari. EQ u masteringu ima smisla samo kod loseg mixa, kod dobrog NIKAKO. E to je meni totalna glupost.
Tako sam i ja mislio ....i napravio strasnu glupost siljeci hi hatove da bi dobio svetlocu miksa....tako da sam samo dobio neugodne hi hatove ....a onda sam saznao da se to ne radi u miksu......to je bilo pre 8 god ......
Quote:
Sto se tice analiziranja, kao sto je rekao Gianfranco: i GLEDANJE i SLUSANJE... Mono kompatibilnost, faze,
Dok pocinjete ...nemojte NIKAD da vam gledanje bude presudno ......niko nece gledati vasu muziku ........ za fazu se slazem ...mada ......
Quote:
Upalite neki analajzer i propustite kroz njega neki od warm & soft pad-ova sa Atmosphere-a. Provalicete da od 10-50hz ima signala. Sta ce vam to, to ne da gusi kick, nego ubija! dakle seci! high pass i cao.
High pass...... nikako ...odlika amaterskih mikseva.....nadjite gde vam je ffrekvencija noge..... i tu sa uzim eq skinite frekvenciju ...da oslobodite nogu .....ako je bas mutna farba ....provalite i bas frekvenciju .....high pass ....napamet ...? do 35 Hz ok ....posle nikako ...nemojte boji oduzimati karakter ....
Quote:
Smejurija! U miksu delujes na samo jedan instrument,a u multi-band-u delujes na ceo jedan frekventni opseg koji moze da obuhvata vise instrumenata odjednom koji koriste istovremeno taj opseg.
govorio sam o EQ u postu ......
Quote:
I nije u Dance ili R'n'B muzici - izgubio bi definiciju-prezentnost ritma koji zelis da ti bije "u facu".Radije bih ako cu da dodajem mastering reverb dodao ga na sve osim ritma i to u mixu.
To govori o tvom neznanju koriscenja reverba ..... za takve malo jace tehnike preporucicu ti par foruma ...... gde se opisuju bar cetiri tehnike kako da dodas reverb a da ne smoris punch i atack ....mozda je tu razlika izmedju " svetskih " i nasih produkcija

A EVO I JEDNOG MOG CITATA KOJI BIH VOLEO DA PROCITATE .... POSTO MISLIM DA NE CITATE
Quote:
Naravno da me neko ne bi pogresno shvatio .....Multiband je vrhunska stvar i nezamenjiv alat ..... ja ga upotrebljavam svakodnevno ....kad masterujem tudji materijal ...ili materijal gde vise nema ulaska u studio .....zamislite da nemamo multiband....pa onda seci frekvencije pa onda kompresor sve izoblici .....lose u jos gore .....strasno ......
uuuufffff.......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote