View Single Post
Old 07-02-2005, 04:47 PM   #39
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Ne Max,ja pricam o kompresiji.
Glavno sto je mene povuklo ovde u diskusiju je upravo to sto sam video da imas otpor prema multi-band-u,jer nisi dobio zadovoljavajuce rezultate sa njim.To da radis super mixeve to ne znam i verovatno ih radis super.Ali mastering je totalno posebna disciplina i ok je da kazes da nisi profi u tome,narocito jer za to su potrebne ne samo znanje vec i godine iskustva.
Kylie nema nista specijalno dobre mixeve,ali u tome je carolija... sve je prosto,jednostavno,ne preterano kompresovano a opet ima svoju magiju.
Dakle,ne mozes da kazes ako ti se njeni mixevi ne svidjaju da mastering inzenjer nije dobro odradio posao.
Ok,da ne bi pricali vise o Kylie evo pomenucu jos neke zvezde:
Britney Spears,Seal,Michael Jackson,Destiny's Child,Anastacia,Madonna,...
Neki od najpoznatijih studija u svetu uopste ne vrse servis "mastering"!
Ali zato kod nas svi znaju da rade mastering!!!

Ali kao sto Sandro kaze,najvaznije je imati dobar mix!
A naravno pre njega aranzman.
Tek onda stupaju na scenu artisticke alatke u masteringu,gde je mnogo lakse zajebati,nego uraditi pravu stvar.

Sandro ovde radi jako dobre mix-eve i mastering... (cuo sam ono sa Amy Johnson-jako dobro zvuci ).
Kompresor kao obican kompresor se bas i ne koristi u masteringu,bas iz onog razloga zbog kog se koristi multi-band kompresor.
Inace zaboravih da pomenem i multi-band limitiranje...isto korisno.

Max,L3 moze da boji a i ne mora...zavisi kako ga podesis.

Inace video sam da vi ovde ocekujete da sa limiterom sto vise sabijete a da se ne narusi odnos niskih i visokih i prema tome ocenjujete limitere.
Ok,ali ja ne ocekujem toliko od limitera.Vise volim na druge nacine da dobijem veci RMS.

Ne pada mi na pamet da se ovo pretvori u poducavanje masteringa ili takmicenje ko ga bolje radi...

Poenta sva je u tome da je multi-band esencija dobrog masteringa. A znam mnoge ovde koji su radili albume izdate od City Records-a ,dok pri tome stavljaju samo Ultramaximizer verujuci da je to najbolje za njihove mix-eve... Kako kaze jedan od njih : "taj multi-band mi nekako suvise komprimuje!"

P.S. Ono sa RMS=-9 ne vazi za sve pravce u muzici,tako da oni koji ne rade muziku koja se pusta u klubovima ne treba suvise da se uzbudjuju!
A i za klubove cesto -11 bude sasvim ok,zavisi...ne moze da se generalizuje!

Inace,poslusajte Anastacia-Why Do You Lie To Me koja u pojedinim delovima ima RMS= -8 (!) a pri tome ne zvuci "uguseno" ,vec naprotiv...
Gianfranco is offline   Reply With Quote