View Single Post
Old 05-02-2005, 08:53 PM   #7
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Znam mastering inzenjera koji je radio mastering za Kylie Minogue,kao i sve najbolje mastering inzenjere u Americi,Engleskoj itd... koji su radili mastering najvecim zvezdama danasnjice.
Da li to znaci,na osnovu tvrdnje tog inzenjera kojeg si pomenuo da Mix inzenjeri koji su radili mix-eve ovim zvezdama ne znaju da urade tako dobar mix kao on,pa zato salju snimke mastering inzenjerima ?
Ili ako znaju da urade tako dobar mix da mu multi-band nije potreban,a onda ni eq (pa ako su znali da izbegnu multi-band,onda su znali i da urade izbalansiran mix) onda su nesposobni da roknu kvalitetan limiter,te stoga salju mastering inzenjerima !?

Ja nisam cuo takvu izjavu ali sam cuo izjavu poput ove:
"Kada bi mix bio idealan onda mu ne bi bila potrebna nikakva intervencija u masteringu" (ne bas tim recima,ali ta sustina)
Da li si mislio na tog inzenjera?
jesan. misli san na bob ketz-a.

ali ne kazen ja tebi da ti nemas pravo. ti ocito znas kako dobit ono sto zelis u masteringu, a ja tu nisan toliko spretan i zato nastojin napravit sto bolji mix.

max je lipo reka: 'u uslovima u kojima mi radimo', sto podrazumjeva mogucnost da se sve ponovo smiksa, ali i opremu (mastering se radi u posebnom studiju) i znanje koje vecina nas ima ili bolje receno nema.
ja cu sigurno puno bolje rezultate dobit ako se vratin u mix i po potrebi pojacan kick i stisan hat, nego da to iden napravit u masteringu.