Quote:
Originally Posted by duck
Naravno, zanimaju me misljenja sa obrazlozenjima (posto se vidi da sam neupucen).
Bend inace ima 2 gitare, od kojih nijedna nije solo, obe cesto sviraju melodije, u tercama, i smenjuju se. E sad, u aranzmanima se cesto pojavljuje vristeci vokal koji bi uz to trebao da bude blago distorziran - sto ocigledno poklapa gitaru, i to bas pri melodicnim temama. E sada, mislio sam da gitare u stereo slici idu "svaka u svoj cjosak" a vokal da ide po sredi, a melodije da se duplaju stratom koji bi isao ili u sredinu (sto mozda nije dobro za vokal) ili na suprotnu stranu od gitare koja se dupla.
Zanima na koliko se %procenata levo tj. desno gitare u ovakvim aranzmanima obicno stavljaju?
|
Kod rock varijanti gitare obi?no idu bli?e centru, nema toliko ekstremnih pan pozicija. Kod ljutog oranja, gitare idu bar na 9 sati ili na tri sata ili vi?e od toga.Nemoj mnogo da ih baca? unaokolo, napravi?e? cirkus. Ako ih podcrtava?, to jest snima? vi?e take-ova, nove ritam gitare tako?e bacaj levo i desno zajedno sa njima, samo uvek pazi ?ta se de?ava sa njima ?to se ti?e faza, proveravaj ceo snimak u mono i sl.
Ako Postoje neke melodije na gitari koje se prklapaju sa vokalom, stavi ih malo sa strane, recimo levo na 11 sati i tome sli?no, da opet vokal ima svoj prostor. Ako dupla? ritam gitare stratom radi definicije, to radi? dva puta, za levu i za desnu gitaru, i taj strat tako?e kao i svaka ritam gitara ide levo i desno. U heavy svirci bubanj, bas, solo gitare i vokal zauzimaju sredinu u ?irem smislu, a sa strane ostaju ritam gitare. Naravno, postoje mnoge situacije gde nije klasi?no udaranje po rifovima, pa mo?e? probati da se igra?. Recimo snimi? u strofi dve slaba?nije gitare koje su levo i desno ali u?e ili ?ak jednu koja je malo na stranu, i onda kad grune drugi deo strofe ili refren, skloni? te gitare i pusti? glavne gitare koje su glasnije i agresivnije sa strane, i tako cela slika odjednom postane ?ira i ve?a a vokal je i dalje netaknut u sredini.
Mnogo zavisi ?ta u stvari ?eli? da zabele?i?. Ovo je sve neka sigurica varijanta za bend koji snima muziku gde gitara ima neke rifove i part-ove koje svira, i gde se dosta nasnimava. AKo bi snimao neki bend kao Halen, Living Colour, otkud znam, zna?i ne?to gde postoji jedan gitarista koji je interesantan i gde ?eli? da ga zabele?i? kao karakter, onda bi ga bilo najbolje snimati sa vi?e poja?ala i mokrofona,baciti ga bli?e sredini, i onda ga mo?da samo podr?ati nekim overdubovima ritam gitara, recimo skroz levo i desno ti?e gain gitare koje sviraju stro?ije delove pesme i samo su podloga za glavnu gitaru koja je glasnija, i mo?da bi mu odvojeno snimio glavni solo. (ako ga ima, jel). Ili bi ?ak snimio samo njega kao jednu, glavnu gitaru, stavio to na jednu stranu, i onda napravio kopiju istog fajla i pomerio za odre?en broj milisekundi, toliko da dobije? prostornost, a ne upropasti? fazama gitaru.
Ovaj zadnji pasus ti vi?e pi?em kao informacije koje te mo?da interesuju, nego kao ne?to vezano za ovaj tvoj sad konkretan slu?aj.