Quote:
Originally Posted by zmaj
Neko ce se smejati,ali meni je od svega ovoga sto ste nabrojali drazi jedan onaj Clusterchord-ov Rhodes 8) Imam fetis prema Rhodes-ima  Nabavicu jedan sebi kad tad
@Clusterchord
Kako se krecu cene ocuvanog Rhodes-a?I kako je sa popravkama,gde ga popravljas i je li skupo odrzavanje?
|
hvala, Rhodes je klavijatura sa samo jednim soundom , ali naj ekspresivniji od svih njih. 8)
dok sam trazio za sebe nasao sam jos jedan za 500 EUR , na kome je malo trebalo raditi, ali nista krupno. Kod Rhodesa je najvaznije da nije zardjala konstrukcija ili tone viljuske (makar se i one mogu zamijeniti), sve ostalo se da srediti. Ima nekoliko firmi koje proizvode tines (zicice po kojima lupas - one traju 15-20 god pa i treba zamijeniti kao zice na gitari - $6 komad), ima i rezervnih tipki, batica i tako dalje. to trziste je vrlo zivo i 20 godina nakon prestanka proizvodnje.
imam dva tipa koji se razumiju u to - ja svog jos sredjujem - donje dvije oktave se vise nedaju nastimati (trebaju novi 'tines')
dakle, u ZG se krecu se od losijeg 400 EUR pa do jako dobrog stanja za 600 EUR (toliko sam platio svog). da ih sredis od 0 do 150 EUR. sve u svemu, dugorocno gledano - jako jeftino i isplativo. Jer mozes ga lagano sredjivati i odrzavati vjecno. taj instrument ne stari. samo mu promjenis koji tine i komplet gumenih vrhova batica kad se potrose (40 EUR) svakih 3 godine i to je to.
ako trazis uzmi svakako Mark I. on ima onaj mesnati zvuk za acid-jazz, chick corea sound iz 70-tih i koji cujes na disko house i lounge plocama.
kad lagano sviras onda te miljue, a kad nabijes onda 'laje' i distorzira lagano (rhodes "bark")
Mark II ima "zvonca" u attacku i prilicno je tanji u zvuku - ako zelis lagane Vangelis uspavanke i nesto njezno - jako dobar za to.
ukratko, Mark I je onaj sound na koji ljudi misle kad im spomenes rhodes.