Quote:
Originally Posted by idekius
Izgrebovao sam originalni CD Robbie Williams-a i CD grupe ColdPlay.
U pitanju diskovi koji nemaju blage veze sa piratima, a grebovao sam SoundForge-om....
Nije mi jasno kako to da na tako elitnim izdanjima kada uporedis trake, nivoi nisu isti, a pesme mi deluju prenabudzeno? Kao L2 odsrafljen preko mere... Sto se nivoa tice, jednoj su pikovi na recimo -1.5, a druga ide do 0db.
Da mi je ovo neko pricao ne bih mu verovao....
|
Moram priznati da mi je pomalo ?udno tvoje pitanje.
Pesme su prenabud?ene zato ?to je to aktuelna moda, i ve?ina novih izdanje je prenabud?ena, jako mnogo je pri?ano o tome kako je dinamika potpuno ruinirana na svim komercijalnim izdanjima jer se iz samih ku?a zahteva da pesme zvu?e na CD-u kao da su pu?tene sa radija, tj kao da su ve? pro?le kroz limiter, tako je i po?ela cela stvar, i to je stara vest, ako je uop?te vest.
?to se ti?e relativne razlike u decibela?i, pogledaj o kakvim pesmama se radi. Ako su one koje su tehni?ki ti?e mirnije pesme stilski, a one glasnije ?ivlje i agresivnije, onda je to uobi?ajeno tako?e... Jer kod jakog limitovanja u masteringu, sporije, mek?e pesme postanu subjektivno ?ak glasnije od agresivnih, ako su im izjedna?ene decibela?e, tako da se ?esto "spora?i" na albumu masteruju da budu za nijansu ti?i.