View Single Post
Old 23-01-2005, 04:30 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Robbie mastering?

Quote:
Originally Posted by idekius
Izgrebovao sam originalni CD Robbie Williams-a i CD grupe ColdPlay.
U pitanju diskovi koji nemaju blage veze sa piratima, a grebovao sam SoundForge-om....

Nije mi jasno kako to da na tako elitnim izdanjima kada uporedis trake, nivoi nisu isti, a pesme mi deluju prenabudzeno? Kao L2 odsrafljen preko mere... Sto se nivoa tice, jednoj su pikovi na recimo -1.5, a druga ide do 0db.

Da mi je ovo neko pricao ne bih mu verovao....
Moram priznati da mi je pomalo ?udno tvoje pitanje.
Pesme su prenabud?ene zato ?to je to aktuelna moda, i ve?ina novih izdanje je prenabud?ena, jako mnogo je pri?ano o tome kako je dinamika potpuno ruinirana na svim komercijalnim izdanjima jer se iz samih ku?a zahteva da pesme zvu?e na CD-u kao da su pu?tene sa radija, tj kao da su ve? pro?le kroz limiter, tako je i po?ela cela stvar, i to je stara vest, ako je uop?te vest.
?to se ti?e relativne razlike u decibela?i, pogledaj o kakvim pesmama se radi. Ako su one koje su tehni?ki ti?e mirnije pesme stilski, a one glasnije ?ivlje i agresivnije, onda je to uobi?ajeno tako?e... Jer kod jakog limitovanja u masteringu, sporije, mek?e pesme postanu subjektivno ?ak glasnije od agresivnih, ako su im izjedna?ene decibela?e, tako da se ?esto "spora?i" na albumu masteruju da budu za nijansu ti?i.
Dushan_S is offline   Reply With Quote