Quote:
Po prvi put moram da se ne slozim sa Dusanom. Licno posedujem (i sviram) vec 7 godina Music Man Stingray 5 koga "bodem" u Gallien- Krueger 400RB+ 2x12 + 1" Huges&Kettner box. Predhodno sam imao dobrog Precision-a, a svirao sam naravno i jazz bass. Nista od ovih gitara se ne moze uporediti u istom danu sa Musicman-om. Osim sto je dobar za hard zvuk, do sada nisam naleteo na gitaru koja ima vecu moc modifikacije i univerzalniju primenu.
|
Pa, pomalo me je mrzelo da obja?njavam u detalje. U jednom trenutku sam se na?ao zaglavljen na skoro godinu dana u studiju u koji je ulo?eno mnogo novca, a generalno nikada nije komercijalno proradio. Trebalo je da tu radimo neki projekat koji se odu?io i od koga na kraju nij bilo ni?ta. Ja sam umesto da uradim samo ?ta je trebalo, da sviram i stvaram, igrom slu?aja (a ionako me je sve to interesovalo i imao sam neka znanja) zavr?io i u ulozi tonca-snimatelja-producenta ?ta ve?.
Izme?u ostalog na izvolte je bilo nekoliko bas gitara, uklju?uju?i Stingray-a, Jazz bass i Precision (oba dobri komadi, ne mogu se ta?no setiti godi?ta, dobre gitare), jedan pravljeni bas od jako dobrih delova sa Jazz bass elektronikom + Billy Sheehan Humbacker, sa vratom napravljenim po ugledu na Music man, zvali smo ga Hybrid, tek onako, pa ?ak i neki jeftini squier bas.
Ono ?to mislim je da se u matricama koje su trebale da budu upeglanije Music Man jako dobro pokazivao. Druga?iji karakter od Jazz Bass-a, koji je i u tim situacijama bio ok, mada malo siroviji po karakteru. Kada se radilo o agresivnijim matricama, Music Man je jednostavno zvu?ao kastrirano i preterano midrangy, nije bilo mogu?e dobiti ni?ta "bezobraznije". Naravno napominjem da je to bio neki elektronski heavy rock, bilo je tu i "pametnog" sviranja basa i udaranja trzalicom iz lakta. U toj nekoj varijanti je jako bitno "iskopati" mesto za malo vi?i i ta?kastiji bas bubanj, tako da je taj "V" karakter u Jazz Bass-u to malo olak?avao. Te?ko mi je to jasno re?ima izraziti, ali Music Man je uvek izgledao kao da mu je sav zvuk kompaktan i integrisan u jednu ta?ku, ?to naravno mo?e da bude ?esto dobro, dok je Jazz bass "all over the place" i kao da je ipak lak?e dobiti mnogo razli?itih karaktera zvuka. Otprilike kad god smo se hvatali za Jazz bass, UVEK smo dobili dovoljno dobar rezultat. Kada bi se uhvatili za music man, nekada bi dobili sjajan rezultat, ali nekada bi morali da posle sat dva poku?aja da dobijemo ne?to odustanemo i uzmemo ili Jazz ili precisiona.
Drugi momenat je kako je sniman bass. Mislim da je Music Man najbolje funkcionisao kada je "lanac" bio najkra?i mogu?i, maltene direktno u neki preamp i u sto i to je to. ?ta god mu se vi?e naka?i na putu signala, nije valjalo. Po?to je u studiju bilo svega od sprava, od nekih starijih preampova i one Nathan East-ove igra?kice pa do Bass POD pro-a, (u koji sam se razo?arao, daje lep karakter, ali "pojede" zrno u zvuku, sve ispadne za jednu nijansu jeftinije) bilo je i tu igranja, i generalno je Jazz bass izgledao kao da je gu??i, tj, ton je zadr?avao integritet ?ak i kada bi prolazio kroz sprave, dok bi music man zvu?ao ili potpuno isce?eno i nikako ili jednostavno ne bi trpeo (zbog aktivne dobrim delom).
Precision je isto interesantan, on je bas koji ni?ta ne valja u 5 pesama i onda u ?estoj da neki neverovatan ton koji le?i super. Ali nije za sve ?to se ti?e stila muzike, pa i onda nije za uvek, bar bez nekog ozbiljnijeg rada sa EQ i kompresorom, i probanja raznih glava i preampova.
Eto, valjda je od neke koristi i ovo moje malo bass iskustvo
P.S. I da, ?to se ti?e software-a, probao sam sa IK Multimedia Amplitube-om na nekim trakama, i mo?e interesantno da radi, i da u potpunosti spasi stvar ako vam daju u ruke ve? snimljen bas koji je katastrofa.