View Single Post
Old 07-01-2005, 01:53 AM   #29
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos
SC Prophet je ekstra synth.Da li bi mogao reci koliko je Native Instruments Pro 53 veran zvuku orginalnog Prophetaverujem da je losija emulacija nego sto su to emulacije od Arturije)
Oberheim OBX-a je takodje legenda.Ko ima Jean Michel Jarre-ov
koncert Oxygene Moscow-neka obavezno poslusa uvertiru za Magnetic Fields 1 8)

Arturia radi krasne stvari, vjernije od PRO53 - ako ih koristis takve kako jesu, ako mislis da zvuce isto kao original - nema sanse. Svi oni lice u nekom jednodimenzionalnom 'uzorku' - njhovi VST preset-ovi 'podsjecaju' na originale u nekom momentu., ali ne ponasaju se kao originali kad ih prosviras malo duze, kad krenes micati parametre, a ni u miksu.. bla bla. Da skratim - kad idem svirati VSTi zaboli me glava u roku 5-10 minuta i inspiracija mi je nula (mislim da to zvuci poznato) . dok kad sjednes za OBXa - "vreme stoji". jeli dovoljno 'poetsko' objasnjenje?

Sto se Jarre-a tice, Magnetic Fields je svirao sa OB-X a ne OB-Xa:

OB-X je radjen slicnom tehnikom kao stari SEM moduli (uz CEM envelopu) , tj. tzv. 'diskretna' tehnologija . OB-Xa je pravi predsavnik nadolazecih 80tih - kompletno je sastavljen od CEM-ova - VCO, VCF i VCA/ENV. Ne tako fin ili svilen, ali uzasno mocan i probitacan. OB-X je mekana pad masina, dok je OB-Xa surovi rabijatni 'polysynth' - poslusaj albume 1984 Van Halen i Mike Oldfield 'Crises' i 'Discovery' da ga cujes u akciji.

btw, OB-X uz Jarre-a su koristili Japan, Killing Joke..

clusterchord is offline   Reply With Quote