KOMPLETAN TEXT SA DIJAGRAMIMA i *.mp3 uzorkom SE NALAZI NA ADRESI KOJU JE prilozio puRe :
http://www.rumski.com/upload/cipela_produkcija.zip
Iskusnim snimateljima sa du?nim po?tovanjem,
Do u?iju mi do?e CD sa kojeg sam, radi njene kratko?e, odabrao ovu pjesmu i sam sebi kazao : "Ba? je odli?no isproducirana, a sound mi je u svemu potaman".
Ovo ?to slijedi je pitanje na koje bih rado volio imati odgovor :
a - pogledajte FFT dijagram, i Spectrum analizer ; sve je ispod 5,1 kHz. Jedino se na glas "S" pojavi truni? oko 9 kHz.
b - dalje, ovo su HarBal analiza pjesme lijevo, i na bijelom dijagramu uporedba sa njihovim prijedlogom Rithm/&Blues eq-a (na bijelom dijagramu gornje linije - naravno njihov prijedlog on ne zna?i ni?ta, ali ovaj lijevi opisuje eq postavku tokom cijele pjesme) :
Dakle, da ne du?im, kada se posmatraju ove analize, reklo bi se da produkcija ne bi vrijedila pet para. Ali, kada ?ujete snimak, po mom shvatanju je odli?an.
A naro?ito ono 'ne?to' ?ime je sve presvu?eno : od instrumenata pa do vokala - ?ak i kada "?ovik recitira one ri?i na kraju".
Please - o ?em se radi? Mo?emo li mi 'obi?ni' kako napraviti ovakav mix & mastering sa alatima koje imamo od kojih su ?esto najbolji oni Wavsovi? Ima li makar pribli?ni recept za ovo? Ako ne?u biti neskroman, ima li mo?da bolji recept nego ?to je ovo ura?eno?
Sa strepnjom o?ekujem odgovor nadaju?i se da on ne?e biti tipa "ovo ti je ameri?ka produkcija, DIGI DESIGN - ProTools".
Onda bih samo rekao : "Nepravda, pa to ti je!"