View Single Post
Old 30-12-2004, 10:48 AM   #38
ZorGorGorZor
Junior Member

WL-5 koristim za sva editovanja tipa fade in & fade out, te sitne korekcije na trakovima (neki to ne rade, ali ja volim posebno snimiti sve trakove kao wav fajlove, ali flat - bez intervencija na njima, pa ih onda vratiti u SX-2, osim bubnja, udaraljki, lupova i sl.), uklanjanje peakova, kao i krajnji mastering.
SF-7 koristim za normalizaciju na -16dB prije krajnjeg masteringa ili poslije ako sam postavio visoke performanse limitera u WL, i po meni taj algoritam je izvrstan. Zatim ga koristim za editovanje stereo kanala nekog traka, ali odvojeno - svaki za sebe, kada imam potrebu za tim, te za vinil restauraciju ako je zelim primjeniti.
I WL i SF po potrebi koristim za promjenu gainova, mada ovo najcesce izbjegavam i ako imam gresku vracam se u mix gdje to rjesavam.
Itd. itd. itd.
Postoji jos nesto :
Cool Edit Pro, iako nezgrapan i dosadan za upotrebu, ima u verziji 2000 odlican alat za otklanjanje suma, jer sum prvo 'snimi' pa ga cisti, za razliku od drugih, ne ostecujuci izvorni trak.
Ima jos jedan alat, a to je Steinberg Pinnacle System (molio sam, ako ga koristite da progovorimo koju o njemu i o Sequoi), koji, ako mu se ne dira eq i comp., moze dobro restaurirati wav, otkloniti eventualne greske tipa laganog bruma, klipa i sl. i cijeli wav presvuci dosta dobrim presencom, i prosiriti stereo, kao i obraditi solo trak glasa.
Pozdrav svima.