View Single Post
Old 23-12-2004, 02:05 PM   #5
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ovako planiram jo? jednu konfiguraciju sklopiti. Prijatelj mi prodaje mati?nu plo?u ASUS A7S333 SIS745, socA, XP, DDR333 +SB bla bla. E sad sve kre?e od te mati?ne plo?e ja sam malo gledao na netu da se mo?e rama staviti do 3gb koliko se sje?am a ne znam do koliko mogu ici sa prosesorom, za sada kod njega je 2.4. E ja bi najvjerovatnije uzeo ovo ako mogu postviti vi?e od 2.4. I na?e ovu plo?u ?u dobiti za 25 eur.
Nije ba? sasvim jasno iz tvog posta da li ide? na budget varijantu, po?to posle pominje? i mogu?enost kupovanja druge plo?e i sli?no.
Ako ?eli? da ide? na to da gradi? sistem oko ove plo?e, pri?a ide ovako:
Na tu plo?u mo?e? da stavi? bilo koji socket A AMD procesor, zna?i Throughbred jezgra (Obi?no Athloni do 2400) koje verovatno ne mo?e? na?i u prodaji kao nove ve? samo kao polovnjake kao i Barton-e XP. Sempron je brand a ne vrsta procesora, i to pomalo zbunjuje ljude, pa ?u ovde, nadam se da se ne?e ljutiti, ispraviti ?oleta:
Svi semproni osim 3100+ su prepakovano Thrubread Athloni na steroidima i svaki Sempron je ne?to slabiji u odnosu na Athlon ozna?en istom cifrom. Jedino Sempron 3100+ je u stvari baziran na istom jezgru kao i amd64 ali mu je onesposobljen set 64-bitnih komandi. U svakom slu?aju sve semprone mo?e? da stavi? na tvoju plo?u, osim ovog 3100 jer je on nije za socket na tvojoj plo?i. Ako ve? uzima? uzmi Barton-a, tj. Athlon XP od 2500 pa nagore a ne sempron, jer je cena vrlo sli?na a postoji razlika u perfomansama.
Treba?e ti neka grafi?ka koja radi sa time, mo?e? da na?e? nekog Geforce polovnjaka po oglasima, to ti je dovoljno ako ne?e? igrati najnovije 3D igrice.
Memorija ?e ti biti najve?a investicija, i tu nema pomo?i 512 ti je minimum, 1 Gb je komotno i miran si. Naravno, uzmi dva modula od 256 recimo a ne jedan od 512 u prvom i dva od 512 u drugom slu?aju. Memorija je ?esto stvar kockanja, znam ljude koji su uzimali Kingston i imali probleme, i one kojima je no name memorija odli?no radila. U svakom slu?aju, ?uo sam dosta pritu?bi na kingston module u zadnjih par meseci, ako uzima? bran, pogledati Geil i Corsair memorije mogu?e ima smisla. (sad ti izvini ako ti ja pri?am kao potpunom po?etniku, video sam da ima? ve? dva kompa, al ajde za svaki slu?aj )
Ako uzima? i nov Hard od par drugara koji prave i servisiraju konfiguracije sam ?uo da u zadnje vreme imaju jako mnogo reklamacija Maxtor-a, tako da ti preporu?ujem Western Digital. Koji god hard da uzme? 160 Gb ti je sada neki Best buy, bilo bi glupo uzeti manji hard, jer ?e? platiti samo ne?to manje za duplo manje prostora na disku.

?to se ti?e plo?a, ako uzima? novu, tu je situacija mnogo ujedna?enija nego ranije, svaka skuplja varijanta ve?ine glavnih proizvo?a?a je ok. Pa je tako moje mi?ljenje bolje kupiti nabud?eiji model Epox-a nego najjeftinijeg Asus-a, samo zato ?to je to Asus.
Dushan_S is offline   Reply With Quote