Uh mnogo pitanja odjednom.
Da pocnem od zadnjeg, verovatno graficka kartica koju posedujes je u PCI formatu i ona ce raditi i na novijim plocama ali nije to to. Cak sta vise i AGP je vec zastareo i polako se prelazi na PCI express i to 16x.
Socket 754 je naziv za podnozje u koje stavljas AMD 64 procesor.
Imas i verziju 939 i 940 isto za AMD 64 stim sto su oni namenjeni za dvokanalni pristup memoriji, 754 to ne podrzava. Ima tu jos puno detalja ali da te ne zamaram i onako treba puno vremena da bi shvatio o cemu se radi. Zato polako jedno po jedno.
Socket A se odnosi na procesor AMD Athlon i Athlon XP.
Sempron je verzija osiromasenog AMD 64. Ima manje kes memorije koja se nalazi u samom procesoru.
Da ti preporucim neku maticnu plocu necu jer znam da cu "preterati" a i da ti kazem iskreno u ovom trenutku ni sam ne bih znao sta da uzmem. Jer se unazad par meseci toliko toga pojavilo i promenilo na kompjuterskom trzistu da je stvarno tesko odluciti. Jos ako neznas hoces li Intel-a ili AMD-a stvar je jos komplikovanija.
Najbolje da se raspitas tamo gde zivis sta ti je dostupno pa navedi nekoliko modela a ja i ostali cemo ti pomoci sta da uzmes od toga. Mislim da je to mnogo bolje nego da ti sada nabrajam neke modele koje mozda i nemozes da nadjes.
Al ajde, recimo klasika su vec postala dva modela Abit NF7-S I Asus A7N8X kada je u pitanju AMD.
Za Intel-a mislim da ce drugi dati bolji odgovor.
Eto ukratko ...
|