Preko XLR, nebalansiranog ili synth-a? ... Ja sam veliki borac protiv elektroakustickih kafanskih varijanti i ne mogu, a da se ne umesam. Niko, ali niko na svetu ne snima akustaru preko "zice". Zasto? Zato sto ne valja. Nikako ti ne mozes zameniti zvuk Guilda(kad je akusticna u pitanju) i dobro postavljenog mikrofona ili zvuk neke klasicne gitare Mija Bockaja (najpoznatiji graditelj klasicnih gitara sa prostora bivse SFRJ) sa nekim piezo ili kojekakvom kineskom aktivnom elektronikom. Gitara je gitara i njoj je potreban prostor da bi postigla zvuk. Isto tako, potreban je solidan korpus da bi taj zvuk dobio pravi oblik, a sa gitarama od 5cm korpusa ti ne mozes da dobijes ni imitaciju zvuka prave gitare. One se prave za zive nastupe i to sa bendom gde je jako tesko mikrofonom ozvuciti akustaru, a da ne dobijes stravicno preslusavanje svega ostalog. Upravo zato se one prave sa naglasenim visokim srednjim i visokim opsegom jer to "prolazi kroz sliku" i jedino se razume na live nastupu. Kada takvu snimis za studijski snimak, stice se utisak da imas nameru da ta traka bude posvecena secanju na akusticnu (ili klasicnu) gitaru. Naravno, nemoj ovo shvatati licno, ali ja sam zaista jako protiv takvog nacina snimanja i radije upotrebim VG negoli "pravo, a nije".
Slaze se da je mala membrana bolja solucija za gitaru od velike, ali ako se dobro potrudis, mozes i na ovaj drugi nacin da dobijes pristojan zvuk. Idealna je kombinacija gde je mali "near", a veliki hvata "sobu".
Pozdrav
|