View Single Post
Old 07-12-2004, 03:10 PM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Da li to znaci da ako gitaru direktno steknem u line in, signal moze da klipuje i pre nego sto dodje do recimo kompresora na cubase-ovom insert audio in-u?
Da li moram da imam neki externi preamp, pa makar i u formi nekog gitarskog procesora?
Kod gitare ne bi bilo klipovanja iz jednostavnog razloga jer je njen signal preslab za line out, podrazumeva se da bi morao da ima? neku vrstu di-box-a i preamp-a. Gitarski procesor koje ne degradira mnogo signal lo?im komponentama na kome ?e? pogasiti sve efekte mo?e da poslu?i, kao i line out iz poja?ala. Onda naravno mora? da pazi? da ne spali? ulaz prejakim signalom.
Efekat stavljen kao insert na input kanalu tokom snimanja ti ne slu?i apsolutno ni?emu. Ne spaljuje? ti ulaz na kanalu u internom mikseru CUbase-a nego se to doga?a na samim A/D konvertorima kartice. Jednostavno samo pazi da ne ide? u crveno, a kompresor stavi na samom kanalu, time i ostavlja? sebi kasnije izbor koliko ?e? kompresovati jer efekat nije "print"-ovan.
Ima? dovoljno headroom-a danas sa 24.-itnim recordingom da bi se optere?ivao ba? toliko da istera? ?to ve?u iskori??enost bita?e. Ionako se ulazni kompresor obi?no koristi samo blago, da bi se predupredila mogu?nost da neki iznenadni peak ne spali ulaz i tako uni?ti ina?e odli?an "take".

Quote:
A ja da se vratim na staru pricu - dakla, ako se metnu na insert od Inputa od Cubasea neki efekti, oni se mogu u realtime-u monitorisati? Cime bi se, kao sto sam i ranije kukao i pitao, pc pretvorio u realtime processor sa sve DirectX pluginovima, jel?
Mo?e naravno. Samo se postavlja pitanje ?ta ho?e? da izvede?? U svakom slu?aju efekte mo?e? da ?uje? dok snima? i na kanalu, ne mora? ih staviti na input, osim ako specijalno ne ?eli? da ih odmah snimi?.
Dushan_S is offline   Reply With Quote