View Single Post
Old 05-12-2004, 02:49 AM   #56
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Elem
Danas zavrsismo sa gitarama i predjosmo na pevanje. 5150 se spakovao i ceka vlasnika da ga pokupi.
U celini uzev, nisam razocaran, niti mislim da nesto tragicno, samo sam imao veca ocekivanja. Zvuk je generalno lose definisan, narocito u visokim gde metalmasterov rad kolje svaku zelju za ekvalizaciju. Da se razumemo - MetalMaster nije uopste losa pedala, cak sam cuo dosta pohvala o istoj. Izbor izmedju njega i 5150ovog drajva je pao iz razloga sto 5150 drajv kao da ima cudniji odnos distorziranja originalnih frekvencija, pa je jako tezak za kontrolu. Izmedju srednje i krajnje vrednosti njegovog drajva, na obicnom zvuku dobijes tek nesto gusce visoke, al retko i tesko pogura srednje frekvencije. Mada, ruku na srce, taj isti Peavey je uz ESP/EMG njegovog vlasnika (zice 12ice i drop D stim), zvucao kao nesto sto treba drzati u kavezu. Mislim da nas je ovde vise zeznuo izbor gitara, mada sad filozofirati i ne vredi, doneli smo sve sto nam je bilo moguce naci. Bilo kako bilo, zvuk je tu, ima ga manje vise u svim delovima spektra, i sad mi ostaje da u zavisnosti od aranzmana i gorepomenutog tonaliteta pesme radim equalizaciju na mixu.
Ovako subjektivno, cini mi se da ce mi kompresori i pametna equalizacija donjih srednjih freqvencija biti odlucujuci. Cak planiram da se malko igram i sa kompjuterom (ako i kada skupim pare za EMU), pa da reampujemo, farbamo i sl. Neki NI-ov guitar rig mi mozda na raspolaganju, pa cemo i to videti. Cak mi se cini da smo u vecem problemu sa clean zvukovima na albumu, mada se za njih najmanje brinem, njih ce komp definitivno srediti. Problem je bio sto su oba pojacala (Peavey 5150, Fender TwinReverb), imala dosta shuma i shishtanja i pri malim vrednostima snage i gain-a, tako da smo na kraju vecinu cleanova snimili diretkno preko pomocnog Mackijevog mixera, koji je bio sasvim pristojan sa nivoom shuma. Ne bi me to toliko mucilo da te clean deonice nisu na uglavnom najtishim mestima u pesmi, ili na uvodima, ili potpuno samostalni, pa se shum iznenadjujuce mnogo cuje. No dobro. Voleo bih da sam na guitargeek.com naisao na pocetku snimanja gitara a ne danas, tacno po zavrsetku, mada, ponavljam, ovaj session je najvise odredila nemogucnost nabavljanja adekvatnijeg setup-a. Eto , to vam je to pa do sledeceg snimanja...

P.S: Oggy- tvoje podsecanje na 45 stepeni shurke mi je dosta pomoglo u jednom momentu, kada sam po 30ti put menjao polozaj mic-a. D112 mi pod 90 nije mnogo pomogao u dubljim frekvencijama, mada je na zanimljiv nacin snimio visoke, pa sam i te kanale sacuvao za mix.
Pozdrav!
Arthur is offline   Reply With Quote