Nemam pojma u kakvom okruzenju radis (tape analog/digital ili comp) i kakvi su uslovi sto se tice prostora i opreme, ali ima par stvari koje stoje. Sam zvuk dist gitare je tesko postici a da u isto vreme bude i snazan i precizan, sto bi se reklo uvek negde zataji. Ja sam do sada imao najbolji rezultat kada bi to bila kutija na kojoj je aktivan samo jedan zvucnik i glava na kojoj bi (ako je lampas u pitanju) se snaga prepolovila vadjenjem lampi, i dozvolila ti da je odvrnes radi boje. Nadjem poziciju u sobi gde mi pojacalo daje najbolji zvuk (uglavnom je to oko sredine, gitarista svira, a ti eksperimentises) i radim miking tako sto 57 nabijam close na sredinu pod uglom od 45 stepeni,a malo ispod mozes da probas AKG d112, takodje blizu pod 90 stepeni. Ako hocu da radim sa 3 mikrofona, onda ukljucim i neki kondenzator koji hvata ambijent i njega u mixu dam vrlo malo tek da da "air" snimku (moras samo da pazis da ti se ne desi kontra faza, jer si onda zavrsio). Neko je vec spomenuo vise pojacala i to je bio skroz u pravu. Santana napr. dobija njegov zvuk uzivo tako sto uparuje 6 pojacala i putem foot kontrolera uparuje sprave i tako formira sound. Dakle nista overdrive pedala. Od pedala koristi vah, chorus i delay. Tako bi preporucio i tebi. Obavezan duplex u krajnje razdvojenoj panorami (podrazumeva se da mora perfektno da se svira osim ako nemas dve gluve sobe pa splitujes signal gitare i snimas ga istovremeno na dva pojacala), a pri tom se moze experimentisati i sa gitarama. Obicno oni vole,a imao sam prilike to da iskusim, "brze" heavy gitare, a retko ko razmatra Gibson LP. Muku sam mucio sa pojedincima da im dokazem da LP nije staromodan, vec da on upravo moze u duplexu da da "meso" snimka. Par ljudi iz inostranstva mi je pricalo da koriste cak (na moje ogromno zaprepastenje) cesto i Rickenbacker-a sa 12- icama nastimanog na drop D i da tako dobijaju monstruozan drive (napr. Pantera). Sto se kompresora tice, nisam siguran koliko bih ti preporucio bilo koji konfekcijski dbx ili Alessis posto prave veliku frku i daju dosta suma, ali bih ti svakako preporucio ukoliko snimas na comp da mu na ulazu SX-a das neki Waves ili TC (ukoliko nemas UAD ili Powercore) samo onoliko koliko je potrebno da ga iskontrolises na ulazu, a kasnije u mixu ce biti vremena da se igras sa njim. Ukoliko radis na trakasima ili HD recorderu, tad bih ti jedino preporucio da nabavis neke dobre chanel stripove i umesto preko mixera, snimas direktno preko njih. Ubise me prsti od kucanja.
Pozdrav
|